Záchranná misia v osade: Nitriansky útulok dal psíkom šancu na lepší život. Potrebujú však aj vašu pomoc


Foto: Záchranná misia v osade: Nitriansky útulok dal psíkom šancu na lepší život. Potrebujú však aj vašu pomoc
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Útulok Nitra

Útulok Nitra, ktorý už dlhé roky pomáha psom a mačkám bez domova, ale aj mnohým zatúlaným štvornohým zvieratkám, sa tentoraz obrátil na ľudí s prosbou o pomoc. Štyria psíkovia z osady nedávno dostali šancu na lepší život, no bez pomoci ľudí to tak ľahko nepôjde. 

Pracovníci útulku robia, čo môžu

Nitriansky útulok sa snaží pomáhať aj psom z osád, ktoré tam nemajú práve najlepšie podmienky na život. Pracovníci útulku preto s Rómami dlhodobo spolupracujú a snažia sa zmeniť ich spôsob zaobchádzania so zvieratami.

Niekedy to podľa ich slov ide lepšie, inokedy horšie. „Pomáhame im s kastráciami a zachraňujeme zranené, či choré zvieratá. Žiaľ, nájdu sa medzi Rómami mnohí, ktorí zvieratám ubližujú a týrajú ich. No nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí nám a zvieratám pomáhajú, napriek tomu, že za kontakt ,s gadžami’ riskujú veľa,“ vysvetlil útulok. 

Zmenili im život

Aj v tomto prípade ich, našťastie, kontaktovali tí zodpovednejší Rómovia z jednej obce a pracovníkov požiadali, aby si prišli prevziať štyroch psíkov, ktorí tam nemali práve ľahký život. 

„Sučky pravidelne rodili šteniatka, ktoré skončili ako hračky a neprežili takúto formu zábavy. O kvalitnom jedle, veterinárnom ošetrení, či bezpečnom mieste, kde by sa skryli pred nástrahami počasia mohli len snívať. No teraz sa to zmenilo,“ skonštatoval Útulok Nitra na svojom profile na sociálnej sieti.


Do svojej opatery si prevzali štyroch vystrašených psíkov a ich život zmenili na nepoznanie, a s trochou šťastia na dobrých nových majiteľov im život zlepšia ešte mnohonásobne. Psy absolvovali po prevoze do útulku vstupnú prehliadku, čipovanie, vakcináciu, kastráciu a dostali aj pipetu proti parazitom. Po povinnej karanténe príde na rad socializácia s ostatnými psíkmi a ľuďmi, a potom už budú môcť ísť do nových domovov, v ktorých zažijú niečo, čo doteraz nepoznali - lásku. 

Ak by ste chceli, psíkom i celému útulku môžete pomôcť aj vy. „Náklady na záchranu jedného psíka sú, žiaľ, 100 až 150 eur. Bez vašej pomoci im nedokážeme pomáhať,“ pripomenul nitriansky útulok.

Prispieť im môžete akoukoľvek čiastkou, alebo nastavením si trvalého príkazu na tento účet: IBAN: SK9265000000000020080220