FOTO: Na prepadnutej ceste pred Žiranmi prebieha hydrogeologický prieskum. Ten povie, čo bude ďalej


Pred obcou Žirany prebieha hydrogeologický prieskum prepadnutej cesty

FOTO: Na prepadnutej ceste pred Žiranmi prebieha hydrogeologický prieskum. Ten povie, čo bude ďalej
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Nitriansky samosprávny kraj

Pri obci Žirany, neďaleko Nitry, prebieha v týchto dňoch hydrogeologický prieskum. Informovala o tom nitrianska župa s tým, že závery prieskumu budú potom smerodajné pre stanovenie ďalšie postupu pri oprave cesty III/1663.

Jediná prístupová komunikácia do obce praskla ešte v marci 2024. Zistilo sa, že ju po celý ten čas podmývala voda. Obec Žirany preto vyhlásila mimoriadnu situáciu a vodiči si museli zvyknúť na dopravné obmedzenia.

Hoci sa župe podarilo spomaliť zosuv svahu vybudovaním betónovej priekopy, stále sa čaká na ukončenie hydrogeologického prieskumu a na vyhotovenie projektovej dokumentácie, ktorá navrhne vhodnú technológiu a spôsob rekonštrukcie.


Na mieste sa našli aj dve rúry s vytekajúcou vodou, ktorá zrejme zapríčinila tento žalostný stav cestnej komunikácie. Nitriansky samosprávny kraj (NSK) preto pred časom informoval, že Regionálna správa a údržba ciest Nitra (RSÚC) už v tejto veci podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Doprava je v danom úseku zjednosmernená v striedavom režime a riadi ju svetelná signalizácia. Rýchlosť tu znížili na 40 km/h.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj