Tri tipy na výlet: Za dobrodružstvom na krásny Topoľčiansky hrad, do jaskyne a na Duchonku


Foto: Tri tipy na výlet: Za dobrodružstvom na krásny Topoľčiansky hrad, do jaskyne a na Duchonku
Galéria: 7 fotiek
Foto: Denisa Sadlonova

Pekné počasie láka ľudí do prírody a v Nitrianskom kraji je stále čo objavovať. Ak hľadáte inšpiráciu na výlet, máme pre vás tri zaujímavé tipy: Topoľčiansky hrad, Jaskyňu Opálená skala a rekreačné stredisko Duchonka. Spomenuté miesta sa nachádzajú blízko pri sebe, takže ak sa tam už vyberiete, môžete ich všetky navštíviť v jeden deň. 


Topoľčiansky hrad

Topoľčiansky hrad sa nachádza na západnom okraji Považského Inovca, nad obcou Podhradie. Auto môžete nechať na parkovisku v obci, a potom sa vyberte smerom hore popri kostole. Čaká vás prudké stúpanie, no našťastie to nepotrvá dlho. 

Stredoveký hrad zo 14. storočia sa vypína na brale z dolomitového vápenca a je vo výške 525 metrov nad morom. Hrad odvtedy vystriedal množstvo majiteľov, viackrát bol zničený a opravený a posledným rodom, ktorý ho vlastnil, boli Stummerovci. Celej stavbe dominuje hranolová veža, ktorá tu pribudla až v 19. storočí. Topoľčiansky hrad si aj napriek zubu času zachoval svoju pôvodnú siluetu a v relatívne dobrom stave aj vonkajšie opevnenie s bránou. Mohutná stavba tak priam dýcha históriou a ponúka aj nádherné výhľady na okolitú krajinu.

Foto: Denisa Sadlonova

V súčasnosti sa o hrad a jeho údržbu stará Občianske združenie Topoľčiansky hrad. Združenie sa snaží pamiatku rekonštruovať a zachrániť ju aj pre ďalšie generácie. Hradná zrúcanina je otvorená od apríla až do septembra, na vežu sa však nedostanete. V pondelok až piatok je hrad otvorený od 10:00 do 17:00 hod. a cez víkend od 9:00 do 18:00.

Jaskyňa Opálená skala 

Neďaleko hradu sa nachádza aj jeden z menej známych, no o to fascinujúcejších prírodných útvarov Slovenska. Jaskyňa Opálená skala je ukrytá v srdci Považského Inovca, zhruba 25 minút chôdze od hradu. 


K jaskyni vedie značený turistický chodník (zelená/modrá značka), z ktorého potom musíte zísť a prídete až k jaskyni. Ide však o nenáročnú trasu vhodnú aj pre menej zdatných turistov. Jaskyňa je dlhá približne 50 metrov a klesá do hĺbky 13,5 metra. Povesti hovoria, že kedysi bola tajnou spojnicou medzi Topoľčianskym hradom a Tovarníckym kaštieľom.

Zo sintrovej výzdoby neuvidíte už takmer nič, pretože ju niekto vylámal. Stále tu však žije šesť druhov netopierov.

Vodná nádrž Duchonka

Vašou poslednou zastávkou po turistike môže byť rekreačné stredisko Duchonka, kde sa nachádza známa vodná nádrž. Leží v severnej časti obce Prašice uprostred krásneho brezovo-borovicového hája a ponúka zaujímavé možnosti na šport aj oddych. Duchonka je obľúbeným miestom návštevníkov najmä v lete, keď sa môžu schladiť v jej vodách. Predtým, ako sa vyrazíte kúpať si ale najprv overte, či to hygienici povolili. Vlani bolo kúpanie povolené, no tento rok ešte nie sú známe výsledky kontroly kvality vody. 

Dá sa tu však aj člnkovať, surfovať alebo si môžete požičať vodné bicykle. V areáli strediska sú tiež tenisové kurty, volejbalové ihrisko, stolný tenis, minigolf a ďalšie atrakcie pre deti. Počas letnej sezóny sa tu často konajú i rôzne kultúrne podujatia a festivaly.