Osa väčšia ako sršeň, no nie je nebezpečná. So zmenou klímy prenikajú na južné Slovensku nové druhy, nemýľte si ich


Foto: Osa väčšia ako sršeň, no nie je nebezpečná. So zmenou klímy prenikajú na južné Slovensku nové druhy, nemýľte si ich
Galéria: 4 fotky
Foto: novezamky.sk

Ruka v ruke s klimatickými zmenami a rozmáhajúcimi sa extrémnymi prejavmi počasia sa v našej oblasti postupne usídľujú aj nové živočíšne druhy. Často také, ktoré by ste ešte donedávna hľadali len v tropických či subtropických zemepisných šírkach. 

Najväčší rozmach exotických migrantov je prirodzene v lokalitách na južnom Slovensku, ktoré sa môže pochváliť teplým a stabilným počasím, ako aj výnimočnými biotopmi lužných lesov a povodia Dunaja. Práve v tejto oblasti sa v posledných rokoch objavuje aj žihadlovka obrovská. Ide o druh divej osy.

AKo vysvetľuje oficiálny web Nových Zámkov, žihadlovku obrovskú si ľudia často zamieňajú so sršňom. Dospelé jedince sú ešte o tretinu väčšie ako sršne. Netreba sa ich však vôbec báť ani sa ich nijak zbavovať - to druhé je dokonca zakázané, žihadlovky sú totiž na našom území zákonom chránené. 

Žihadlovka obrovská patrí najväčším blanokrídlovcom Európy a doteraz sa vyskytovala prevažne v Stredomorí. Poväčšine je čierno sfarbená so žltými pásikmi alebo škvrnami na brušku. Na rozdiel od bežnej osy, ktorá má dva žlté pásiky na brušku, žihadlovka má iba jeden pás. Niektoré exempláre môžu mať okrem žltého pásika ešte na druhom brušnom článku žlté škvrny.


Dospelé žihadlovky sa živa nektárom a peľom, neútočia na ľudí a pre ostatné druhy sú neškodné. Svoje potomstvo však kŕmia larvami veľkých chrobákov, ktoré paralyzujú žihadlom. Vyliahnuté larvy žihadlovky zaživa konzumujú larvu chrobáka, postupne rastú, zvliekajú sa, až sa napokon vedľa zvyškov svojho hostiteľa zakuklia. Takto prežijú celú zimu a v celej svojej krásy vyletia na začiatku leta.

Kvôli svojmu veľkému vzrastu žihadlovky nedávno vystrašili niekoľko obyvateľov. Počas 22. týždňa tohto roka bola Dobrovoľná civilná obrana Nových Zámkov privolaná kvôli likvidácii sršnieho hniezda. Ukázalo sa však, že nešlo o sršne, ale o túto veľkú osu, zásah tak nebol potrebný. 

Na Slovensku sa môžeme často stretnúť s ďalším prospešným opeľovačom. Je ním samotárska včela menom drevár fialový. Jedince vynikajú veľkým vzrastom, zvláštnym tmavým sfarbením s fialovým nádychom a mimoriande hlasitým bzučaním. Tak ako žihadlovka sú však úplne neškodné, hniezda si tvoria v práchnivejúcom dreve, niekedy aj v trámoch našich obydlí.