Rekreačné poukazy môžete po novom darovať aj rodičom, parlamentom prešiel návrh SNS


Rekreačné poukazy budete môcť darovať aj svojim rodičov, presadila to SNS

Foto: Rekreačné poukazy môžete po novom darovať aj rodičom, parlamentom prešiel návrh SNS Foto: Slovakia Travel/FB Andrej Danko

Parlament schválil rozšírenie rekreačných poukazov aj na rodičov zamestnancov. Znamená to, že okrem priamych rodinných príslušníkov zamestnancov (manželka, manžel, deti, osoby žijúce v spoločnej domácnosti) si ich budú môcť uplatniť aj rodičia zamestnanca. Návrh SNS v hlasovaní podržala koalícia, opozícia okrem SaS sa zdržala, liberáli boli proti.

Rekreačné poukazy na dovolenkový pobyt na Slovensku zaviedli ešte v roku 2019. Zamestnancom musí rekreačný poukaz uhrádzať firma, ktorá má viac ako 49 pracovníkov. Zamestnávateľ cez poukaz platí zamestnancovi 55 percent výdavkov na pobyt do maximálnej sumy 275 eur.

Z poukazov sa neplatia dane ani odvody, pre štát to doteraz ročne znamenalo výpadok daňových príjmov vo výške približne 30 miliónov eur. Zahrnutie rodičov túto sumu podľa odhadov zvýši o 3 milióny eur, dodatočné výdavky by mali štát stáť jeden a pol milióna.

„Ide len o rozšírenie okruhu tých, ktorí sa k rekreačným poukazom dostanú,“ povedal v pléne parlamentu predseda SNS Andrej Danko. „Aj dnes zákonník práce pozná poberateľov príjmov z rekreačných poukazov. Ide o nástroj na podporu cestovného ruchu.“


Naopak opozícia rozšírenie platnosti rekreačných poukazov považuje za zbytočné.

„Nechajú zamestnávateľov (aj verejný sektor) zaplatiť rekreačné poukazy aj pre rodičov zamestnancov. Teda zamestnanec nejde na dovolenku, neoddýchne si… zamestnávateľ nedostane žiadnu pridanú hodnotu, má len náklad,“ namieta poslanec Sasky Marián Viskupič.

Zmeny vstúpia do platnosti od začiatku budúceho roka. SNS avizuje prípravu ďalších opatrení, ktoré budú meniť podmienky v cestovnom ruchu a turizme.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj