Rodičia už nebudú platiť za škôlky. Štát zavádza zmeny, samosprávy však prídu o státisíce eur


Foto: Rodičia už nebudú platiť za škôlky. Štát zavádza zmeny, samosprávy však prídu o státisíce eur Foto: canva.com

Ministerstvo školstva chce zmeniť spôsob financovania materských škôl. Po novom by ich mal platiť štát zo štátneho rozpočtu podľa počtu žiakov. Zrušil by sa aj povinný poplatok, ktorý musia rodičia platiť. Pre domácnosti s nižšími príjmami by zrušenie povinného poplatku za materskú školu predstavovalo významnú finančnú úľavu. 

Vzdelávanie detí v škôlkach doteraz zabezpečovali samosprávy z podielových daní. Ministerstvo chce odbremeniť mestá a obce a zároveň chce vytvoriť transparentný systém financovania, informuje RTVS. Samosprávy tak prídu o státisíce až milióny eur. 

„Tento nový systém garantuje, že každá materská škola dostane sumu, ktorú ministerstvo školstva vypočíta podľa počtu detí v materských školách. Bude tu garancia toho, že peniaze pôjdu priamo do materských škôl. Tento systém je transparentnejší,“ uviedol analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Primátori a starostovia zmeny odmietajú

Mestá a obce s touto zmenou nesúhlasia, pretože by mohli prísť o financie z podielových daní. Nevedia ani to, kto bude hradiť mzdy kuchárok či upratovačiek. „Samosprávy bojujú o prežitie. Prídeme o financie. Už to nebudú naše originálne kompetencie, ale prenesený výkon štátnej správy a podielové dane budú nižšie,“ upozornil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.


Zmeny vo financovaní škôlok by mali nastať v januári 2025. Zariadenia pre najmenších tak budú fungovať systémom ako základné či stredné školy. Aj preto chce rezort školstva povinný poplatok, ktorý uhrádzajú rodičia, zrušiť. 

„Ako máme potom poskytovať seriózne kvalitné materiálne aj priestorové služby pre naše deti? Žiadame naďalej vyberať poplatky na celom území Slovenska vo všetkých mestách,“ reagoval prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Po novom bude mať zastupiteľstvo možnosť schváliť poplatok za škôlku podľa presných pravidiel. Nebude môcť byť vyšší ako 1,5 percenta z priemernej mzdy v okrese. Poplatky by však mohli vyberať len tam, kde ľudia zarábajú viac, ako je celoslovenský priemer.