FOTO: Odvážni hrdinovia z kníh verzus žiaci – nitrianske školy súťažili v čítaní a už poznajú víťazov


Čitateľská súťaž v Nitre bola opäť úspešná: Zapojilo sa takmer 1500 detí

FOTO: Odvážni hrdinovia z kníh verzus žiaci – nitrianske školy súťažili v čítaní a už poznajú víťazov
Galéria: 7 fotiek
Foto: Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre

Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre si už po 24. krát pripravila pre druhákov, tretiakov a štvrtákov z nitrianskych základných škôl čitateľskú súťaž Čítajte s nami. V tomto ročníku sa do nej zapojilo celkovo 79 tried a 1436 detí, ktoré boli z Nitry, ale aj z okolia. Riešiť museli množstvo čitateľských a výtvarných úloh, no i kvízov či hádaniek. 

„Súťaž Čítajte s nami je neoddeliteľnou súčasťou našich aktivít a každý rok prináša deťom zo základných škôl radosť, rozvíja ich vzdelanie a vychováva nových čitateľov. Témy súťaže sú vyberané so zreteľom na podnecovanie detskej fantázie, kritického myslenia či tolerantnosti,“ uviedla riaditeľka Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre Slavomíra Krasňanová.

Aktuálny ročník súťaže bol zameraný na knižných hrdinov a hrdinky. Deti sa postupne zoznámili s odvážnym bojkom, Sherlockom Holmesom, Harrym Potterom, Matildou a Analfabetou, Malým Mikulášom, Alicou v krajine zázrakov, Štikútom či Pippi Dlhou Pančuchou. Za úspešné vyriešenie úloh, ktoré si pre ne pripravili pani knihovníčky, získavali body, vďaka ktorým sa umiestnili na jednotlivých priečkach.


Na šikovných žiakov potom čakala odmena. „Tie najlepšie umiestnené triedy si odniesli knižné balíčky a medaily či kľúčenky z našej 3D tlačiarne. Najväčšia cena pochopiteľne čakala na absolútnych víťazov,“ uviedlo vedenie knižnice. Prezradili tiež, že triedy, ktoré sa umiestnili na 1. miestach, dostali odmenu v podobe divadelného predstavenia. 

Víťazné triedy zavítali do Starého divadla Karola Spišáka v Nitre, kde si pozreli interaktívnu inscenáciu Hlava v hlave v réžii Mareka Zákosteleckého a v podaní Vanesy Hagyungovej, Simona Fica a Eduarda Valašíka. 

„Chcela by som vyjadriť svoju vďaku aj našim zamestnankyniam či učiteľom, ktorí v deťoch účasťou v súťaži rozvíjajú čitateľskú gramotnosť, rodičom a najmä deťom. Ich nadšenie, dojmy a diskusie o knižných príbehoch nám pripomínajú, prečo rok čo rok v súťaži pokračujeme,“ dodala riaditeľka krajskej knižnice.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj