FOTO: Cyklotrasu v Nitre už cez burinu ani nevidieť. Ľudia strácajú nervy a boja sa, že dôjde k nešťastiu


FOTO: Cyklotrasu v Nitre už cez burinu ani nevidieť. Ľudia strácajú nervy a boja sa, že dôjde k nešťastiu
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Klokočina - problémy obyvateľov (Mirka S. B.)

Obyvateľov Nitry rozhnevali neudržiavané cyklotrasy zo sídliska Mlynárce smerom na Klokočinu. Rovnaký problém však majú aj v ďalších lokalitách. Už niekoľkokrát sa na to sťažovali v skupine na sociálnej sieti, no nič sa za ten čas nezmenilo.

Tráva a kríky tak na niektorých miestach vyrástli do takej výšky a šírky, že zasahujú do polovice cyklochodníka. Cyklisti tak majú problém bezpečne prejsť a musia sa uhýbať rozľahlej burine.

Cyklistka skončila v kríkoch

Keďže popri ceste často rastú najmä bodliaky, pŕhľava alebo ruža šípová, stret s takýmito rastlinami nie je nič príjemné. Svoje si zažila aj Laura: „Buď vás prefackajú kríky (v lepšom prípade to nebudú šípky), alebo sa vám zamotajú do riadidiel (ako mne) a stiahne vás do nich.“

Dodala tiež, že jazdiť po takýchto cyklotrasách je potom výzva. „Ono toto je problém asi všetkých cyklochodníkov alebo teda väčšiny… Je to blbé, ale napíšem, že tu je ,aspoň’ jeden pruh ešte použiteľný, ale napr. smerom na Janíkovce je jeden úzky chodník - akože cyklotrasa - a kríky pozdĺž tak zasahujú do trasy, že obísť sa s cyklistom oproti nie je normálne možné,“ napísala. 

Do konca júna - tak znel sľub

Pridal sa aj Jozef: „Hrôza… som tadiaľ išiel, hanba mesta.“ Na príspevok zareagovala aj mestská poslankyňa Jarmila Králová, ktorá prisľúbila, že to nahlási na príslušné miesta, aby sa už tento problém vyriešil. O týždeň neskôr ľuďom ozrejmila, čo sa od kompetentných osôb dozvedela.



 „Pred týždňom som kontaktovala kompetentných s požiadavkou o úpravu. Podľa informácie, ktorú som dostala, by to malo byť upravené do konca júna - má sa upravovať vedľajší pozemok, na ktorom je tesne na kraji rôzny stavebný odpad zarastený burinou a náletovými drevinami. Pri kosbe bez odstránenia stavebného odpadu by mohli byť poškodené mechanizmy. Zároveň som dostala informáciu, že uvedená cyklotrasa zatiaľ nie je prevzatá do správy a údržby SMS (Stredisko mestských služieb, pozn. redakcie),“ uviedla pod príspevkom na facebooku

Podľa Petra sú to však len výhovorky: „Veď koncom júna ten chodník ani nenájdete!!! Nitra nie je len park a hradný kopec…“

Stále bez zmeny

Do konca júna ostáva už len pár dní, no zatiaľ sa stav cyklotrasy nijak nezmenil. „Nechcem byť za nespokojného frfloša, ale cyklotrasa - smer hore z Pražskej po Kmeťovej, je už brutálne zarastená bodliakmi, v podstate polka je nepoužiteľná. Mesto Nitra, to sa naozaj nedá nejako ošetriť? Maximálne sa tam stane nešťastie, keď sa bude niekto rútiť zhora a druhý cyklista sa jednoducho nemá kam uhnúť,“ napísal v stredu 26. júna Marek, ktorý narážal presne na spomínanú cyklotrasu z mestskej časti Mlynárce na Klokočinu.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: