VIDEO: Youtuber preskúmal opustenú detskú liečebňu v pohorí Tribeč. Nečakal, čo nájde


Foto: VIDEO: Youtuber preskúmal opustenú detskú liečebňu v pohorí Tribeč. Nečakal, čo nájde Foto: youtube

Mnohými legendami opradené pohorie Tribeč pravidelne priťahuje pozornosť dobrodruhov a lovcov záhad. Leží na západnom Slovensku, kde vypĺňa takzvaný trojuholník medzi Nitrou a Zlatými Moravcami na jednej, a Topoľčanmi a Partizánskym na druhej strane. Podľa mnohých tu už desaťročia dochádza k nevysvetliteľným zmiznutiam či nadprirodzeným javom. 

Do mysterióznej oblasti sa vydal aj youtuber s prezývkou Penco25, ktorý sa venuje urbexu -hobby, ktorého fanúšikovia vyhľadávajú a skúmajú opustené budovy. Striktne sa pri tom držia zásady, že nezverejňujú presnú lokalitu a navštívené miesto opúšťajú v takom stave, v akom ho našli. Tento urbexer navštívil priestory kaštieľa na bližšie nešpecifikovanom mieste v ,prekliatom’ pohorí Tribeč, ktorý dlhé roky slúžil ako ošetrovňa či ozdravovňa pre detských pacientov. 


Video odhaľuje zákutia pomerne honosne pôsobiacej budovy bývalej inštitúcie prístupnej cez vchod ukrytý prerastenou vegetáciou. Napriek zabedneným oknám je od začiatku jasné, že ide o jednu z tých zachovalejších opustených budov. V mnohých miestnostiach v kaštieli sa nachádza stále použiteľný nábytok, steny a celkový interiér budovy je v oveľa lepšom stave, než býva pri dlhodobo opustených budovách zvykom.

Vyzerá to, akoby to bolo opustené pár mesiacov a nie množstvo rokov,“ čuduje sa blogger na videu. V interiéri nie je núdza o stopy po jej poslednom využití. Nachádzajú sa tu spotrebiče, zariadenie, administratívna dokumentácia, liečivá, hračky aj dekorácie. V niektorých miestnostiach to pôsobí, akoby ju opustili  len pred pár hodinami.


Autor videa narazil aj na miestnosť označenú nápisom ,Zákaz vstupu’, ktorý sa po krátkom rozmýšľaní rozhodol rešpektovať. „Je tu na zemi matrac a deka. Mám pocit, že tu niekto prespáva,“ rozmýšľa na videu a nechá neznámemu usadlíkovi jeho súkromie. Objav však umočňuje znepokojivú atmosféru celej návštevy. 

Mystérium pokračuje v ďalších z mnohých miestností interiéru kaštieľa. Autor tu zrazu nachádza kuchyňu, z ktorej časť pôsobí celkom funkčne a čisto, akoby sa pravidelne používala. V tej chvíli už nachádza na pomery opustenej budovy naozaj veľa stôp ľudskej činnosti a rozmýšľa nad možným vysvetlením. „Čo ak práve tu sídli nejaký únosca detí a ja ho odhalím,“ polemizuje na videu. 

Môže ísť aj o miesto, ktoré využívajú len raz/dvakrát do roka na nejaké podujatie,“ uvažuje ďalej. Toto vysvetlenie považuje za pravdepodobné aj preto, že kým približne polovicu vnútrajška domu našiel celkom zahádzanú a zapratanú neporiadkom, druhá časť bola pomerne udržiavaná. 

Zvyšok prieskumu tohto záhadného miesta si môžete pozrieť na pôvodnom videu: 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: