Operátor na telefóne zachoval chladnú hlavu, žene z Čeľadíc zachránil mamu. Tá mu teraz zo srdca ďakuje


Foto: Operátor na telefóne zachoval chladnú hlavu, žene z Čeľadíc zachránil mamu. Tá mu teraz zo srdca ďakuje Foto: Facebook/ Operačné stredisko záchrannej a zdravotnej služby SR

Častokrát si myslíme, že sme pripravení na akýkoľvek scenár. Ak sa však v skutočnosti dostaneme do situácie, pri ktorej niečo hrozí nám alebo našim blízkym, môžeme zistiť, že opak je pravdou. Svoje o tom vie aj žena z nitrianskeho okresu. Myslela si, že život jej mamy visí na vlásku, operátor záchrannej zdravotnej záchrannej služby ju však vyviedol z omylu. 

Aj keď sa telefonátu na číslo 112 ale 155 chceme spravidla vyhnúť, niekedy to osud zariadi inak. Práve práca operátorov je to prvé, s čím sa stretneme. Ich výkon môže niekedy predstavovať rozdiel medzi životom a smrťou pacienta. Práca to pritom nie je vôbec ľahká, každý operátor sa spolieha na fakt, že človek na druhej strane linky je jeho rukami, očami a ušami. V mnohých prípadoch však musia najprv prekonať strach a hystériu, ktorá je pri zlom zdravotnom stave blízkej osoby relatívne bežná.

Ak však svoju prácu vykonajú dobre, ovocie ich práce sa dostaví. „Touto cestou by som sa chcela veľmi pekne poďakovať vášmu kolegovi, ktorý prijal moje volanie na tiesňovú linku 155. Myslela som si, že som človek, ktorého nič do väčšej miery nerozhodí a nie som panikár. Opak je pravdou. Keď som videla maminu ležiacu v bezvedomí, v kŕčoch a chrčiacu, nebolo mi všetko jedno, napísala Operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby SR dcéra jednej z pacientov.

Zdroj: Redakcia


Základom ich práce je pokoj a rozvaha

Ako pani Eva z Čeľadíc doplnila, práve práca operátora, ktorý ju „veľmi kľudným a príjemným hlasom“ navigoval, pomohla jej „nie racionálne rozmýšľajúce telo” k tomu, aby vedela, ako mame pomôcť.

„Telefonát od vystrašenej dcéry prijal náš skúsený operátor z Krajského operačného strediska ZZS SR v Nitre Matej Števík, ktorý preveril zdravotný stav jej 86-ročnej mamy. Volajúcu inštruoval čo robiť až do príchodu záchranárov na adresu, ktorí pacientku následne previezli do nemocnice,“ uviedlo k prípadu operačné stredisko. 

Za jeho prácu sa mu nevie dostatočne poďakovať. Operátor bol celý čas „so mnou“ a ja mu za jeho prítomnosť v tej ťažkej chvíli chcem takto veľmi pekne poďakovať. Žijeme obdobie, keď nie sme vždy všetci takí, akí by sme voči svojmu okoliu mali byť. Váš kolega ale bol a veľmi mi pomohol. Želám nám všetkým, aby takí správni ľudia ako on boli na tých správnych miestach,” ukončila dcéra pacientky.


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: