VIDEO+FOTO: V Nitre zúrila prietrž mračien, pod vodou končili autá aj celé ulice. Okolím sa prehnal downburst


VIDEO+FOTO: V Nitre zúrila prietrž mračien, pod vodou končili autá aj celé ulice. Okolím sa prehnal downburst
Galéria: 18 fotiek
Foto: Zaplavené centrum mesta v stredu 26. júna

Vysoké teploty vyvolali najmä na juhozápade Slovenska v poobedňajších hodinách prudké búrky sprevádzané výdatnými prehánkami a búrlivým vetrom. Čitatelia nám poslali množstvo videí zachytávajúcich aktuálnu situáciu.

Pod vodou sú viaceré ulice

Na rôznych miestach v Nitre sa pod vodou ocitajú celé ulice, vrátane hlavných tepien v centre mesta. Na križovatke Štefánikovej triedy a Štúrovej dokonca voda vytlačila asfalt a cestu museli uzavrieť. Doprava v centre Nitry je preto aktuálne z hlavnej križovatky odklonená poza OC Mlyny a premávku riadi polícia. Fungovať totiž prestali aj semafory.


Zatopený je tiež mestský cintorín či podjazd pri OC Promenada a so silným lejakom sa musia vysporiadať i v ďalších obciach a mestách Nitrianskeho kraja, napríklad v Čeľadiciach, Golianove, Žiranoch či v Nových Zámkoch. 

Mesto Nitra na sociálnej sieti uviedlo, že silné dažde preťažili kanalizácie a v dôsledku toho zatopilo viaceré ulice. Na niektorých miestach preto dokonca ostali stáť nepojazdné a „utopené“ autá. „Sme na mieste a snažíme sa zabezpečiť krízové lokality. Prosíme vás, ak je to možné, zostaňte doma a vyhnite sa cestovaniu. Ak potrebujete cestovať, buďte opatrní,“ požiadala radnica obyvateľov mesta.

Downburst aj tornádo

Meteorologický portál imeteo.sk informoval, že v okolí Nitry sa vyskytuje jav zvaný downburst, čiže intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý môže mať po dotyku so zemským povrchom priam ničivé účinky. Neskôr pribudla informácia, že v okolí obce Žirany sa vyskytlo malé tornádo, ktoré spôsobilo škody na lesnom poraste a taktiež na strešných krytinách niektorých domov. 



V okolí Golianova údajne momentálne láme stromy ako zápalky a zatarasili aj cestu. Rovnaká situácia s polámanými stromami je aj v Nitre, pričom konáre v niekoľkých prípadoch zasiahli aj zaparkované autá. 


Platia výstrahy 2. stupňa

Záchranné zložky sú už v teréne, no odčerpávať vodu začnú až vtedy, keď sa dážď ustáli. Ak by ste však potrebovali okamžitú pomoc, volajte na núdzové číslo 112. 

Meteorológovia odhadujú, že dážď potrvá až do druhej hodiny rannej. Vydané boli aj hydrologické výstrahy 2. stupňa a tiež výstraha 2. stupňa pred búrkami, ktorá platí pre všetky okresy Nitrianskeho kraja. Povodne hrozia najmä v okresoch Nitra, Komárno, Šaľa, Topoľčany a Nové Zámky.  

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: