VIDEO: Obcou pri Nitre sa zrejme prehnalo tornádo, silné búrky priniesli aj downburst a spôsobili škody


Foto: VIDEO: Obcou pri Nitre sa zrejme prehnalo tornádo, silné búrky priniesli aj downburst a spôsobili škody Foto: Facebook/Lukáš Chovanec

V obci Žirany neďaleko Nitry sa podľa všetkého vyskytlo tornádo. Nitrianskym krajom sa v stredu 26. júna v podvečerných hodinách prehnali silné búrky, ktoré priniesli aj jav známy ako downburst a výdatné zrážky doprevádzané silným vetrom.  

Veterný vír spozorovali ľudia v Žiranoch, a to v čase okolo 16:45 až 16:50. Portál imeteo.sk informoval, že keďže sa vír dotkol zemského povrchu, ide tak o tornádo. Tornádo spôsobilo škody predovšetkým na lesnom poraste, no zasiahlo aj niekoľko domov v Žiranoch, kde hlásia ľahko poškodené strešné krytiny,“ uviedol portál. 


Škody spôsobil aj downburst, teda silný zostupný prúd vzduchu, ktorý sa po dotyku so zemou rozteká do strán. Silný vietor lámal i stromy a viaceré cesty sú preto neprejazdné a rovnako tak aj železničná trať. 


Správu budeme aktualizovať. 



Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: