Vinári smútia: Zomrel spoluzakladateľ Vinárskych závodov Topoľčianky Karol Kríž


spoluzakladateľ Vinárskych závodov Topoľčianky Karol Kríž zomrel vo veku 71

Foto: Vinári smútia: Zomrel spoluzakladateľ Vinárskych závodov Topoľčianky Karol Kríž Foto: Facebook/

Najmä vinársky svet zasiahla smutná správa o úmrtí Karola Kríža, ktorý bol jedným zo zakladateľov a spolumajiteľov Vinárskych závodov Topoľčianky. Posledná rozlúčka s priekopníkom slovenského vinohradníctva prebehla v piatok 21. júna 2024.

Karol Kríž zomrel v utorok 18. júna vo veku nedožitých 71 rokov. Spomienku mu venovalo jeho vinohradníctvo Château Topoľčianky, ktoré ho opisuje ako výnimočného vinára, ale predovšetkým aj ako veľmi dobrého človeka. 

Kedykoľvek ste sa na neho mohli obrátiť a on poradil, pomohol. Bol to človek, akých je dnes málo -  rozdával nielen víno, ale aj lásku, radosť a láskavosť,“ píše kolektív vinárstva, ktorý si ho bude pamätať ako muža, ktorý pri návšteve v Topoľčiankach vždy všetkých s úsmevom privítal a pohostil.

Kríž mal veľký vplyv na rozvoj slovenského vinohradníctva, pričom ako jeden z prvých presadzoval názor, že kvalita vína sa rodí vo vinohrade. „Dlhé roky bol výrobným riaditeľom, učiteľom novej generácie, zasadal v Komisii na hodnotenie vína, bol pri tvorbe prvého zákona o vinohradníctve a vinárstve aj jeho novelách, zúčastňoval sa súťaží vín, pričom v mnohých pôsobil aj ako garant,“ vymenovalo Château Topoľčianky niekoľko z jeho úspechov a zásluh. 

Kolektív vinárstva prosí všetkých, ktorí Karola Kríža poznali, aby mu venovali tichú spomienku. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj