Zákaz vstupu do tribečských lesov sa ruší. Od dnes platí už len na niektorých miestach


Foto: Zákaz vstupu do tribečských lesov sa ruší. Od dnes platí už len na niektorých miestach Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Od polovice apríla platí v lesoch pri obciach Zlaté Moravce, Práznovce, Solčany, Krnča, Nitrianska Streda, Oponice, Kovarce, Čeľadice, Súlovce, Jedľové Kostoľany, Hostie, Žikava, Lovce, Topoľčianky, Hosťovce zákaz vstupu. Dôvodom bol africký mor ošípaných (AMO), ktorý sa v okolí pohoria Tribeč šíril. Zákazom sa malo zabrániť jeho ďalšiemu rozširovaniu. 

Do niektorých lesov sa však už budete môcť vydať na prechádzku. Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Topoľčanoch vydal zrušenie zákazu využívania lesov verejnosťou v územnej spôsobilosti Okresného úradu v Topoľčanoch. Ten platí od dnešného dňa - 28. júna, a to v týchto katastrálnych územiach:

  • v poľovnom revíri Tribeč, v katastrálnych územiach Solčany, Krnča, Práznovce, Čeľadince, Nitrianska Streda, Kovarce,
  • v poľovnom revíri Skalka Krnča, v katastrálnych územiach Krnča a Práznovce
  • v poľovnom revíri Kamenná Solčany, v katastrálnych územiach Solčany,
  • v poľovnom revíri Hrdovická Nitrianska Streda, Kovarce, v katastrálnych územiach Kovarce, Nitrianska Streda, Čeľadince, Súlovce,
  • v poľovnom revíri Vlčia Skala Oponice, v katastrálnych územiach Oponice a Súlovce

Ostatné územia zatiaľ zákazu podliehajú aj naďalej.


Na týchto územiach stále platí zákaz vstupu do lesov. Zdroj: Tribeč -potulky pohorím (Adam A.)

Úrad tiež apeluje na občanov, aby v prípade nájdenia uhynutej zveri alebo pri spozorovaní diviačej zveri so zmenami správania sa k nej nepribližovali a nedotýkali sa jej. Je dôležité takúto zver nahlásiť a určiť jej presnú polohu. 


„Nahlásením a presnou lokalizáciou uhynutého alebo nakazeného jedinca umožníte zložkám, ktoré sa zaoberajú odstraňovaním týchto uhynutých a chorých zvierat z prostredia, zabrániť šíreniu afrického moru ošípaných a potrebe následného opätovného zákazu vstupu verejnosti na lesné pozemky,“ hovorí vedúci odboru Ivan Guniš. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: