AKTUALIZOVANÉ: Tragédia pri Nových Zámkoch má sedem obetí. Môže za nehodu vlaku s autobusom nefunkčná signalizácia?


Foto: AKTUALIZOVANÉ: Tragédia pri Nových Zámkoch má sedem obetí. Môže za nehodu vlaku s autobusom nefunkčná signalizácia?
Galéria: 23 fotiek
Foto: Air - Transport Europe, letecká záchranná služba
Pri Nových Zámkoch v smere na Dvory nad Žitavou došlo vo štvrtok 27. júna krátko po 17:00 hod. k vážnej dopravnej nehode. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR informovalo, že na železničnom priecestí sa zrazil vlak EC 279 s autobusom. 

„Na miesto vysielame 5 pozemných ambulancii a tri záchranárske vrtuľníky. Z miesta je hlásených viacero zranených,“ oznámili na sociálnej sieti. Na záberoch z miesta nehody vidieť, že tam vypukol aj veľký požiar a ľudia sa evakuovali z vlaku aj so svojimi kuframi a osobnými vecami. 

Podľa informácii od zasahujúcich posádok zomrelo pri nehode napokon sedem ľudí a ďalších päť osôb sa zranilo. Pôvodne sa pritom hovorilo o štyroch obetiach. TV JOJ informovala, že autobus skončil prepolený na polovicu a rušeň vlaku zhorel. 

Vo vlaku sa viezlo vyše 200 osôb

Železničnú dopravu v danom úseku prerušili. Vo veci sme oslovili aj hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominika Drevického. Ten spresnil, že vlak EuroCity (EC) 279 smeroval z Prahy do Budapešti, pričom lokomotíva a rušňovodič patrili Českým dráham a vlaková súprava a sprevádzajúci personál patrili ZSSK.

„Pracujeme na zabezpečení náhradnej autobusovej dopravy v tomto úseku. Pre cestujúcich sme zabezpečili náhradnú dopravu až do stanice Štúrovo,“ informoval.


Kto bol vodič autobusu

Horiaci autobus patril spoločnosti Arriva a za volantom mal podľa televízie JOJ sedieť skúsený vodič, ktorý jazdí od roku 1988. „Má 53 rokov. Odviezli ho v kritickom stave, povedala pre televíziu riaditeľka pre obchod a komunikáciu Petra Helecz.“ V autobuse bolo dokopy 8 cestujúcich plus vodič, autobus mal namierené do Nových Zámkov.

Neprejazdná bola aj cesta 

Polícia neskôr uviedla, že Dvorská cesta II/1503 v Nových Zámkoch, na ktorej k nehode došlo, bola úplne neprejazdná a zasahovali tu všetky záchranné zložky. Obchádzková trasa viedla po ceste I/75.

Na miesto dorazil aj viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť plk. Ing. Rastislav Polakovič a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

Podľa neoverených informácií nehodu zapríčinila nefungujúca zvuková a svetelná signalizácia na priecestí. Tá má byť nefunkčná už tri dni. 

Pozostalým, ktorí prišli o svojich blízkych, vyjadrujeme úprimnú sústrasť. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: