Tragédia pri Nových Zámkoch: Počet obetí stúpol na 7, išlo o cestujúcich z autobusu. Vodič prežil


Foto: Tragédia pri Nových Zámkoch: Počet obetí stúpol na 7, išlo o cestujúcich z autobusu. Vodič prežil Foto: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

V štvrtok 27. júna krátko po piatej hodine poobede došlo na železničnom priecestí medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou k mimoriadne tragickej dopravnej nehode. Pred zabezpečeným priecestím stál autobus spoločnosti Arriva a za ním ďalšie autá. Podľa neoverených informácií sa mali rampy zrazu zdvihnúť a signalizácia sa vypla, a tak sa vodič autobusu pohol dopredu. Práve vtedy však tadiaľ prechádzal vlak EuroCity 279 smerujúci z Prahy do Budapešti, ktorý sa s autobusom zrazil. 


V autobuse, ktorý po zrážke rozpolilo na dve časti, sa malo nachádzať 8 cestujúcich a vodič. Jedna časť autobusu zostala zakliesnená pod vlakom a druhú odhodilo vedľa koľajiska. Podľa informácií TV JOJ však sedel sa volantom skúsený vodič, ktorý jazdí od roku 1988. „Má 53 rokov. Odviezli ho v kritickom stave,“ povedala pre televíziu riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločnosti Arriva Petra Helecz.

Vodiča následne previezli do Fakultnej nemocnice v Nitre vrtuľníkom a podľa hovorkyne Tatiany Kubinec je mimo ohrozenia života.

Počet obetí sa zvýšil na sedem

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR však informovalo, že zrážku neprežilo sedem osôb. Krátko po zrážke sa pritom hovorilo o štyroch obetiach, ich počet však stúpol. Podľa slov polície išlo o ľudí, ktorí cestovali daným autobusom. Ani jedna z obetí sa neviezla vo vlaku. Cestujúci z vlaku sa obišli bez zranení. 


Policajný viceprezident Rastislav Polakovič, ktorý večer dorazil na miesto nehody spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom, na brífingu uviedol, že zatiaľ nevedia obete identifikovať. Od včera sa to už však mohlo zmeniť.


Jeden vrtuľník sa vrátil bez pacienta

Pri nehode sa zranili 4 osoby a následne ich transportovali do nemocníc v Nitre, Bratislave, Komárne a v Leviciach. Operačné stredisko vyslalo na miesto havárie päť pozemných ambulancií a tri záchranárske vrtuľníky. Tie prevážali pacientov, ktorí boli v ťažkom stave a sanitky tých, ktorí boli v stredne ťažkom stave.

Letecká záchranná služba Air - Transport Europe uviedla, že na miesto tragédie priletel ako prvý vrtuľník z Nitry a jeho posádka si do svojej starostlivosti prevzala vodiča autobusu, ktorý utrpel viacero poranení. 

Ako druhí dorazili bratislavskí leteckí záchranári. „Tí pomáhali cestujúcej z autobusu. Žena s polytraumou bola vo vážnom stave prevezená do UNB na Kramároch.“ Tretí vrtuľník priletel z Banskej BystriceVrtuľník mal previezť do nemocnice ďalšieho raneného cestujúceho z autobusu. Ten, žiaľ, na mieste nehody svojim zraneniam podľahol a preto sa vrtuľník vrátil na svoju základňu do Banskej Bystrice bez pacienta,“ vysvetlili leteckí záchranári. 

Vo veci už bolo začaté trestné stíhanie

Podľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre na miesto okamžite dorazil aj ich tím posttraumatickej intervencie, ktorý poskytol príbuzným obetí krízovú intervenciu. „Polícia v Nových Zámkoch začala v danej veci trestné stíhanie za zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženie na zdraví,“ doplnila polícia. 

Správu budeme aktualizovať. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: