Minúty pred tragédiou pri Nových Zámkoch. Po zdvihnutí závor začal hlasno trúbiť vlak, priblížil svedok


Foto: Minúty pred tragédiou pri Nových Zámkoch. Po zdvihnutí závor začal hlasno trúbiť vlak, priblížil svedok Foto: Facebook/Michal Bily

Pred pár dňami Slovensko zasiahla tragická dopravná nehoda na železničnom priecestí medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou. Zrážka, počas ktorej sa zrazil prechádzajúci vlak smerujúci z Prahy do Budapešti s autobusom, si vyžiadala sedem obetí. O tragédii prehovoril aj jeden zo svedkov.

Ako uviedol na sociálnom médiu Facebook, v tom čase sa v aute nachádzal so svojím otcom. Keď vychádzali z Nových Zámkov, zastavili pred daným železničným priecestím. Pred ním stála dodávka s autobusom. Pred autobusom sa mal nachádzať ešte osobný automobil. Všetci čakali, kým sa závory spustia hore po tom, čo po koľajisku prešiel vlak. Išlo o bežnú situáciu, ani vo sne by mu nenapadlo, že o pár minút bude svedkom obrovskej tragédie.

„Keď vlak zmizol, prešlo pár minút a tak ako sme zvyknutí, tak ako to má fungovať, tak ako pravidelne vidíme na železničných priecestiach, tak takto sa (ako obvykle po prechode vlaku) dvihli závory. Vzduch čistý, nič nehrozí, môžeme ísť. Závory sa naplno otvorili a ako prvé prešlo osobné auto, za ním sa samozrejme pohol autobus. Následne však zaznela trúba. Výrazná, vlakový klaksón. Môj mozog to absolútne nebral, nechápal,“ opisuje chvíle pred nešťastím.



Následne autobus, ktorý sa pomaly presúval cez koľajnice, zľava zasiahol rútiaci sa vlak. Po zrážke nasledovala obrovská rana, ktorú sprevádzal výbuch. Vlak viac ako polovicu autobusu odtrhol od jeho zadnej časti a približne 300 metrov ho tlačil pred sebou v plameňoch. Zostávajúcu zadnú časť odhodilo do priekopy.

Podľa informácií svedka vlak narazil do autobusu tesne za miestom šoféra. Vodiča náraz vytrhol zo svojho miesta, pričom sa ocitol medzi koľajami. Svedkov otec mu ihneď išiel pomôcť. Očistil mu tvár, ktorú mal celú pokrytú naftou. Šofér bolestivo stonal, pričom nechápal, ako k niečomu takému mohlo dôjsť.

V súvislosti s tým svedok uviedol, že tvrdenie ministra dopravy, že zlyhal ľudský faktor, je nešťastnou formuláciou. Síce tým bol myslený personál železníc, ktorý si nevšimol vlak na zlej koľaji, znie to tak, že chybu spravil vodič autobusu. Ten sa však len spoliehal na to, že po otvorení závor ho už nečaká nebezpečenstvo.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: