Problém so žltou vodou v Nitre naďalej pretrváva. Tentokrát sa na ňu sťažujú na Čajkovského ulici


Foto: Problém so žltou vodou v Nitre naďalej pretrváva. Tentokrát sa na ňu sťažujú na Čajkovského ulici Foto: Facebook/Klokočina - problémy obyvateľov

Pitná voda je nevyhnutná pre správne fungovanie ľudského tela, najmä počas vysokých teplôt, ktoré so sebou prináša leto. Avšak čo robiť v prípade, keď z kohútika netečie kvalitná pitná voda?

Na tento problém nedávno upozornil používateľ sociálneho média, ktorý býva na Čajkovského ulici v Nitre. Priložil aj fotografiu žltej vody. „Raz za čas mi to nevadilo, stane sa. Ale teraz máme takúto teplú vodu každý druhý deň,“ vysvetlil v príspevku.

Dodal, že už ho nebaví sa sprchovať vo vode, ktorá mu pripomína tú z rieky, obzvlášť keď platby do bytového fondu ho majú vyjsť ako náklady za dva rodinné domy. Pod príspevkom vznikla diskusia, z ktorej vyplynulo, že rovnaký problém netrápi len autora príspevku.

Používateľka Slávka, ktorá býva rovnako na Čajkovského, taktiež potvrdila, že problém s dožlta zafarbenou vodou sa stupňuje. „Už to nie je raz za čas, ale minimálne 10-krát do mesiaca,“ poznamenala Zuzana, ktorá žije v polyfunkčnom komplexe Polygon.

Auto príspevku sa taktiež opýtal ostatných členov, na koho sa má s pretrvávajúcim problémom obrátiť. Napadlo mu zavolať na Okresné stavebné bytové družstvo Nitra, no diskutujúca Angelika mu vysvetlila, že tam bola osobne a odkázali ju na vodárne


Stále nevyriešený problém

Portál Nitrak.sk sa problému venoval už pred pár mesiacmi, pričom sme o vyjadrenie požiadali aj Západoslovenskú vodárenskú spoločnosť (ZsVS). Tá nám vtedy potvrdila, že príčiny dodávky zakalenej vody môžu byť na ich strane, no nemusia za nich zodpovedať iba oni.


Problémy môžu vzniknúť aj u prevádzkovateľa verejného vodovodu. Často ide však o chybu na strane odoberateľa, prípadne iných subjektov. Hrdzavé zafarbenie môže vzniknúť pri zriedkavom odbere vody, čo nám potvrdila riaditeľka vodárni Margita Kršáková.

Dodala, že o kvalitu vody sa netreba báť. „Ani hnedé sfarbenie vody spôsobené zvýšeným obsahom železa nepredstavuje ohrozenie zdravia. Negatívne pôsobí len na vzhľad pitnej vody,“ potvrdila Kršáková s tým, že vodu niekoľkokrát do roka posielajú na rozbory.