VIDEO: Jedna rampa hore, druhá dole. Zabezpečovacie zariadenie na mieste tragédie opäť nefungovalo správne


Foto: VIDEO: Jedna rampa hore, druhá dole. Zabezpečovacie zariadenie na mieste tragédie opäť nefungovalo správne Foto: Jozef K. (snímka obrazovky)

Minulý týždeň zasiahla celé Slovensko tragédia, ktorá sa odohrala na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch v smere na Dvory nad Žitavou. Nehoda, počas ktorej sa zrazil prichádzajúci vlak EC 279 smerujúci z Prahy do Budapešti s autobusom spoločnosti Arriva, si vyžiadala život siedmich ľudí. Hoci bolo priecestie zabezpečené závorami a svetelnou signalizáciou, mnohí svedkovia tvrdili, že nefungovalo správne. Do redakcie nám prišiel aj tip od čitateľa s dôkazom, že zabezpečovacie zariadenie na mieste nehody stále nefunguje tak, ako by malo. 


Pokazené závory alebo zlyhanie ľudského faktora? 

Svedkovia uviedli, že krátko pred osudným nárazom daným úsekom prechádzal nákladný vlak a závory boli dole. Vodič autobusu a ďalšie vozidlá preto čakali, kým sa zdvihnú, aby mohli prejsť. Závory sa podľa svedkov zdvihli, a tak sa autobus i autá v domnení, že už žiaden vlak nepôjde, začali hýbať dopredu. V tej chvíli ale autobus zasiahol rútiaci sa vlak.


Ministerstvo dopravy SR však už na druhý deň po tragickej dopravnej nehode prišlo s úplne iným vysvetlením. Minister Jozef Ráž na tlačovej besede povedal, že po prvotnom skúmaní považujú za hlavnú príčinu nešťastia zlyhanie ľudského faktora a fakt, že vlak mal ísť po nesprávnej koľaji, ktorá nespustila svetelnú a zvukovú signalizáciu. Vyšetrovanie však ešte stále prebieha. 


Závory opäť nefungovali správne

Na videu, ktoré natočil Jozef v nedeľu 30. júna vidieť, že zabezpečovacie zariadenie na osudnom železničnom priecestí nefunguje správne, hoci po nehode už malo byť opravené. 

„Až pri príchode vlaku sa zapla signalizácia, čo bolo cca 1 min. pred prejazdom, ale závora na našej strane ostala hore,“ napísal k videu, na ktorom vidieť, že jedna závora je hore a druhá nie. Neskoro sa podľa jeho slov aktivovala aj svetelno-zvuková výstražná signalizácia.


„Ľutujem, že som nezačal natáčať skôr, aby ľudia vedeli, že je to stále problémové priecestie,“ dodal Jozef. Na miesto okamžite privolal aj políciu. O vyjadrenie sme požiadali i Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a nájdete ho tu.  


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Zarábajte s nami aj VY!
Pošlite nám VIDEO a získajte 15 eur.

Prečítajte si viac: