Africký mor ošípaných neustupuje, obmedzenia už platia aj levickom okrese


Foto: Africký mor ošípaných neustupuje, obmedzenia už platia aj levickom okrese Foto: pixabay.com

Mesto Levice upozorňuje na nové opatrenie, ktoré vydalo oddelenie lesného hospodárstva. Z dôvodu ďalšieho šírenia afrického moru ošípaných bol zakázaný vstup do lesov v katastrálnom území obcí Žemberovce, Krškany, Brhlovce, Bory, Drženice, Domadice, Hontianske Trsťany, Bátovce, Pukanec, Uhliská, Bohunice, Jabloňovce, Devičany, Nová Dedina, Čajkov, Rybník, Podlužany, Hronské Kosihy a Čankov - mestská časť Levíc

Zákaz platí od 18. júna 2024 až do odvolania. Vedenie Levíc priblížilo, že veterinárna situácia v daných lokalitách je kritická. Je preto potrebné zamedziť šíreniu a prenosu nebezpečnej nákazy.

Africký mor je vysoko infekčné vírusové ochorenie nebezpečné pre domáce ošípané, ako aj voľne žijúce diviaky. Prejavuje sa rýchlym priebehom s vysokými horúčkami, apatiou, slabosťou, nechutenstvom, hnačkami, pneumóniou a krvácaninami rôznej veľkosti a tvaru v podkoží, na slizniciach a v tkanivách. Vyznačuje sa vysokou úmrtnosťou na úrovni až 100%. 

Vírus sa už niekoľko mesiacov šíri v rôznych lokalitách v Nitrianskom kraji. Od jari platil zákaz vstupu do lesa v katastrálnom území väčšiny obcí v pohorí Tribeč. Toto obmedzenie sa pomaly uvoľňuje, choroba sa však medzitým začala šíriť v iných častiach krajskej samosprávy.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: