Osudná koľaj už mala byť v čase zrážky mimo výluky. V prípade tragédie pri Nových Zámkoch sa objavili nové skutočnosti


Foto: Osudná koľaj už mala byť v čase zrážky mimo výluky. V prípade tragédie pri Nových Zámkoch sa objavili nové skutočnosti

Zrážku osobného vlaku s autobusom, ku ktorej došlo minulý týždeň na železničnom priecestí neďaleko Nových Zámkov, neprežilo 7 ľudí a ďalší sa zranili. Na objasnení tejto nesmiernej tragédie naďalej pracujú  hneď tri rôzne vyšetrovacie tímy - z ministerstva dopravy, Železníc Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Slovensko. Čo sa v ten deň naozaj stalo je však stále tak trochu záhadou.  


Len deň po nehode sa k okolnostiam vyjadril minister dopravy Jozef Ráž, ktorý ako príčinu jednoznačne označil zlyhanie ľudského faktora. Zároveň vylúčil možnosť, že došlo k poruche na koľaji alebo signalizačnom zariadení. Vlak šiel podľa Ráža po koľaji, na ktorej bola výluka. „Mal si to niekto všimnúť, a nevšimol si to,“ povedal minister.  „Predbežne to naozaj vyzerá tak, že vlak išiel po koľaji, ktorá bola uzavretá,“ potvrdil jeho slová riaditeľ ŽSR Sako. 



Portál Aktuality.sk však v pondelok informoval, že má k dispozícii interný dokument železníc, takzvanú zvodku, podľa ktorej mohlo byť všetko inak. Inkriminovaná koľaj bola dočasne mimo prevádzky z dôvodu intenzívnych prívalových dažďov, ktoré oblasť zasiahli deň pred zrážkou.

Interné zápisy v tomto dokumente však dokladajú, že všetky práce boli ukončené už pred osudnou zrážkou. Ak sa táto informácia potvrdí, znamenalo by to, že v čase nehody už mala byť koľaj opäť v prevádzke. 

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: