Bojná vydáva unikátnu zberateľskú bankovku, ktorá oslavuje Veľkú Moravu. Kde a kedy ju môžete získať?


Foto: Bojná vydáva unikátnu zberateľskú bankovku, ktorá oslavuje Veľkú Moravu. Kde a kedy ju môžete získať? Foto: Nová bankovka z Bojnej

Obec Bojná (okres Topoľčany) vydáva pri príležitosti 10. ročníka Cyrilometodských slávností na Hradisku Valy unikátnu zberateľskú 0 eurovú bankovku, ktorá je oslavou dedičstva Veľkej Moravy. Vidieť na nej pápeža Františka, monumentálnu vstupnú bránu na Veľkomoravské Hradisko Valy a jedny z najstarších kresťanských artefaktov Európy - pozlátené plakety z prenosného oltára a zvon z Bojnej.

Zvon z Bojnej sa dostal až do Vatikánu

Pápež František drží v rukách unikátny zvon z Bojnej, ktorý je jedným zo štyroch najstarších kresťanských zvonov v Európe. Vyobrazenie vzniklo počas generálnej audiencie 22. septembra 2021 vo Vatikáne.

„Ako poďakovanie za návštevu Slovenska bola pápežovi odovzdaná bronzová replika zvonu, ktorý je súčasťou Vatikánskych múzeí. Pápež František si zvon vyskúšal a zazvonil na ňom, počujúc zvuk z 9. storočia,“ ozrejmilo vedenie obce. 


Kresťanstvo prijali ešte pred príchodom Cyrila a Metoda

Obec je známa aj historickou rekonštrukciou vstupnej brány hradiska Valy, ktoré bolo v 9. storočí významným mocenským, misijným a obchodným strediskom. Zaujímavosťou je, že ľudia žijúci v tomto opevnení prijali kresťanstvo ešte pred príchodom sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Dodnes je táto lokalita jedným z najvýznamnejších archeologických nálezísk v strednej Európe. Našli sa tu tisícky rôznych artefaktov, napríklad aj pozlátená plaketa a spomínaný zvon. 

10. ročník slávností

Bankovku si budete môcť zadovážiť iba na 10. ročníku - Cyrilometodských slávností, ktoré sa uskutočnia v sobotu 6. júla na Hradisku Valy od 11:00 hod. Vstup na podujatie je zdarma a distribúcia bankoviek sa začne o 12:00 hod. po jej slávnostnom pokrstení a uvedení na európsky trh zberateľských bankoviek.