Víkend plný histórie: Cyrilometodské slávnosti na Hradisku Valy prinesú dobovú atmosféru aj bohatý program


Foto: Víkend plný histórie: Cyrilometodské slávnosti na Hradisku Valy prinesú dobovú atmosféru aj bohatý program
Galéria: 6 fotiek
Foto: Obec Bojná

Ak nemáte na tento víkend žiaden plán, máme pre vás jeden tip. Nad obcou Bojná, priamo  mieste archeologického náleziska Hradisko Valy, sa uskutoční už jubilejný 10. ročník Cyrilometodských slávností. 

Organizátori tohto obľúbeného podujatia si pre vás aj tento rok pripravili bohatý program, vhodný pre všetky vekové kategórie. Pre tých najmenších sú pripravené rôzne historické aktivity a dobové atrakcie - napríklad škola písania v hlaholike, lesná pedagogika, lukostreľba a remeslá. Dospelí sa zas môžu ísť pozrieť na prácu sokoliarov kráľa Svätopluka alebo si vychutnať prezentáciu kuchyne našich predkov. Na vlastné oči uvidíte aj dobývanie brány hradiska a ak vás zaujíma história, môžete sa tešiť i na komentované prehliadky. 

Na mieste nálezu najstarších kresťanských pamiatok na Slovensku sa uskutoční slávnostná svätá omša, ktorú bude celebrovať Mons. Jozef Jančovič, dekan Bohosloveckej fakulty UK Bratislava. Dobrú správu máme aj pre zberateľov suvenírov. Obec sa totiž pri pri príležitosti 10. ročníka slávností rozhodla vydať unikátnu 0 eurovú bankovku, ktorá zobrazuje monumentálnu vstupnú bránu na Veľkomoravské Hradisko Valy, pozlátené plakety z prenosného oltára a zvon z Bojnej – jeden z najstarších kresťanských zvonov v Európe. 


Motív bankovky zahŕňa aj vyobrazenie pápeža Františka so zvonom z Bojnej, ktorý vznikol počas generálnej audiencie 22. septembra 2021 vo Vatikáne. Distribúcia bankovky sa začne o 12:00 hod. po jej slávnostnom pokrstení.

Vstup na podujatie je zdarma. Viac informácií o podujatí aj o hradisku Valy nájdete tu

Program:

  • 11:00 Otvorenie slávností, Turnaj o najlepšieho Bojovníka
  • 12:00 Slávnostné vydanie zberateľskej Eurobankovky a spustenie predaja
  • 12:30 Komentovaná prehliadka hradiska a historického tábora
  • 13:30 Sokoliari kráľa Svätopluka
  • 14:30 Detská cesta bojovníka
  • 15:00 Dobývanie brány hradiska
  • 16:00 Slávnostná sv. omša& celebruje Mons. Jozef Jančovič, dekan Bohosloveckej fakulty UK Bratislava
  • 17.00 Historická módna prehliadka
  • 18:00 Ukončenie slávností