VIDEO+FOTO: Ulicu pred starým Priorom v Nitre už krášlia stromy, prvá etapa revitalizácie je u konca


VIDEO+FOTO: Ulicu pred starým Priorom v Nitre už krášlia stromy, prvá etapa revitalizácie je u konca
Galéria: 6 fotiek
Foto: Nitrak.sk

Priestor pred bývalým obchodným domom Prior v Nitre prešiel veľkou obnovou za vyše 350-tisíc eur. Prvá etapa revitalizácie a rozšírenia pešej zóny je tak u konca. Vo štvrtok 4. júla prebehlo slávnostné odovzdanie priestoru a prítomný bol primátor Marek Hattas, vedenie mestského zastupiteľstva aj zhotoviteľ.  

Práce zdržal archeologický výskum

Revitalizácia priestoru sa začala ešte v apríli a trvala 90 dní, teda o čosi dlhšie než pôvodne mala. V rámci prvej etapy tu pribudla veľkoformátová dlažba, zeleň, mestský mobiliár aj cyklotrasa, ktorú však vyznačia až po dokončení ďalších etáp. Obnovou prešli tiež chodníky.

Po tom, čo tento úsek pred obchodným domom rozkopali, našli tu starobylé ruiny i približne 3600 rokov starý hrob. Uskutočnil sa tu preto archeologický výskum, ktorý nakoniec priniesol prekvapivé nálezy zo staršej doby bronzovej. Z tohto dôvodu sa však rekonštrukčné práce predĺžili približne o tri týždne. 



Priestor opeknel aj vďaka vysadeným stromom, ktoré teraz lemujú ulicu. Mesto tu vysadilo desať javorov  freemanov, no pôvodne tu mali stáť okrasné hrušky. Pod nimi sa nachádza aj špeciálny bunkový systém na zakorenenie, ktorý drevinám zabezpečí trvalú závlahu a zabráni prípadnému vysychaniu. 

Plánované rozšírenie pešej zóny

V ďalších etapách prejde obnovou celá lokalita od hlavnej križovatky až po pešiu zónu. Všetky tieto práce sú súčasťou jej plánovaného rozšírenia. Cieľom je upokojiť premávku v oblasti a spraviť z tohto miesta príjemnejší priestor pre peších. 


„Architekti o rozšírení pešej zóny hovoria už desiatky rokov, máme to aj v územnom pláne. Sme prvé vedenie mesta, ktoré s touto témou okrem rozprávania niečo robí. Začali sme presunutím parkovania na Palárikovu ulicu a vytvorením parkletu, priestoru pre prevádzky, na ktorom si môžu ich návštevníci dopriať občerstvenie. Naozaj som hrdý, ako priestor pred bývalým Priorom vyzerá teraz, po ukončení prvej etapy, a verím, že ďalšie etapy, ktoré skrášlia srdce našej Nitry, budú nasledovať už čoskoro,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas. Celkové náklady na úpravu priestoru dosiahli celkovo celkovo 350 520,31 eur s DPH.