FOTO: Peter z Komárna predstavil svoj vynález – trojsedadlový bicykel. S kamarátmi na ňom prešli 200 km


FOTO: Peter z Komárna predstavil svoj vynález – trojsedadlový bicykel. S kamarátmi na ňom prešli 200 km
Galéria: 4 fotky
Foto: TV JOJ (snímka obrazovky)

Peter Getler z Komárna je známy svojou šikovnosťou. Predčasom zrenovoval legendárnu Tatru 603 a teraz spojazdnil unikátny bicykel s tromi sedadlami. Nový dopravný prostriedok bolo treba aj vyskúšať, a preto sa vybral so svojimi kamarátmi na takmer 200-kilometrovú cestu z Banskej Bystrice do Komárna. Jeden z nich pritom celý čas sedel v protismere jazdy a šliapať museli aj v poriadnych horúčavách či v daždi.

Jeden z nich si výhľady až tak neužil

Celý bicykel, ktorý pred 10 rokmi pozváral z piatich starých bicyklov, meria 4,5 metra a váži okolo 30 kíl. Komárňanský vynálezca pre televíziu JOJ povedal, že zatiaľ ide len o prototyp: Bicykel je o kúsok ťažší než bežný, má len jeden prevod, veľmi slabú brzdu a ovláda sa ako starý autobus.“ 

Prvý a posledný jazdec pritom šliapu úplne klasicky, smerom dopredu. Najhoršie to má ten, ktorý sedí v strede, pretože musí šliapať v smere jazdy chrbtom. „To ja som sedel 100 percent trasy v strede, takže ani raz som si neužil panorámu pred sebou,“ povedal pre televíziu Ernest Szigl, prezývaný „Motor“. Nerobilo mu to však žiaden problém a nepotreboval ani liek na nevoľnosť. 



„Zažili sme kopce, kde sme bicykel tlačili, a zažili sme aj velikánske kopce smerom dole, kde sa nám brzdy prehriali až tak, že nám vyvrela vazelína a olej,“ opísal zážitky z cesty Viktor Dluhoš „Zadák“. Ak by spadol jeden, išli by k zemi všetci. Nič také sa však našťastie nestalo. 

Nazabudnuteľný zážitok na celý život

Pred jazdou dali bicykel do poriadku v banskobystrickom servise. Má päť spojených reťazí, dva pomocné reflektory a počítač, ktorý zaznamenáva trasu a kilometre. „Brali sme ešte dve mačky a dvoch baranov,“ vtipkoval Peter a ukázal na roztomilé nálepky na ráme bicykla. 

Trasu z Banskej Bystrice do Komárna prešli traja kamaráti za desať hodín a nastúpali pritom asi 700 výškových metrov. Zhruba rovnaký čas ho Peter po príchode domov opravoval a reparoval. Ako však priznal, nejaké problémy sa im vyskytli už počas jazdy. „Ulomili sa nám špice, kľuku sme doťahovali asi 15-krát a reťaz nám padla asi tak 10-krát. Berieme to tak, že je to ešte dosť dobré,“ vymenoval Peter. 

Celú jazdu hodnotia veľmi pozitívne a pokojne by si to ešte zopakovali. „Bolia nás len zadky,“ smial sa Peter Getler. „Je to jednoznačne zážitok na celý život,“ dodal Viktor.