Pracovník v Hurbanove dostal srdcový záchvat. Mestský defibrilátor nefungoval, muž teraz bojuje o život


Foto: Pracovník v Hurbanove dostal srdcový záchvat. Mestský defibrilátor nefungoval, muž teraz bojuje o život Foto: Facebook/Hurbanovo si pomáha/Lucia B.

Žena z Hurbanova opísala na sociálnej sieti vypätú situáciu, v ktorej sa pred pár dňami ocitol jej strýko. Počas výkonu práce v centre mesta dostal infarkt a teraz bojuje o život v nemocnici, pričom prognózy nie sú zrovna priaznivé. Podľa slov jeho netere mohlo byť všetko inak, keby v meste fungoval verejný defibrilátor. 

Podľa autorky príspevku pracoval jej strýko ako člen Mestskej poriadkovej a preventívnej služby a pomáhal so starostlivosťou o verejné priestory v Hurbanove. V slnečný deň 4. júla mu v jednej chvíli prišlo zle a odpadol. Neskôr vysvitlo, že má srdcový záchvat.



Ľudia, ktorí to videli, sa snažili mužovi bezodkladne poskytnúť prvú pomoc. Ponáhľali sa preto po verejný defibrilátor, ktorý je od apríla 2024 umiestnený na budove Mestskej polície Hurbanovo. Na ich nepríjemné prekvapenie bol nefunkčný. 

Každá obec na Slovensku s viac než 500 obyvateľmi má pritom zo zákona povinnosť zabezpečiť verejne dostupný automatický externý defibrilátor (AED), pričom pri vyššej populácii musí pripadať aspoň 1 na každých 5-tisíc ľudí. Autorka príspevku a neter spomínaného pracovníka sa preto oprávnené pýta, prečo ten v Hurbanove už dlhšiu dobu nefunguje. 

Môj strýko je teraz v nemocnici na prístrojoch, doktori nemajú dobré prognózy,“ konštatuje ďalej zasiahnutá neter. Tvrdí, že napriek veľkej snahe záchranárov mal jej strýko 45 minút zastavené srdce, čo je naozaj dlhá doba, a môže to spôsobiť trvalé následky. Zároveň sa domnieva, že keby bol verejný defibrilátor dostupný, jej strýko by bol na tom oveľa lepšie. 

O vyjadrenie k celej záležitosti sme požiadali aj vedenie mesta Hurbanovo, podľa našich informácií však starosta aktuálne čerpá dovolenku.  

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu