Misia úspešná: Odfúknutú planétu Jupiter z obce Čab už našli. Kde bola a čo sa stalo s Mesiacom?


Pátranie po stratenej planéte Jupiter z obce Čab ukončené: Kde ju našli?

Foto: Misia úspešná: Odfúknutú planétu Jupiter z obce Čab už našli. Kde bola a čo sa stalo s Mesiacom? Foto: Facebook/Obec Čab

Búrka, ktorá sa v piatok prehnala Slovenskom, neprekazila len festival Pohoda v Trenčíne, ale aj akciu, ktorú usporiadala obec Čab (okres Nitra) v spolupráci s Hvezdárňou a planetáriom M. R. Štefánika v Hlohovci. V športovom areáli v obci mala prebehnúť stanovačka spojená s pozorovaním nočnej oblohy. Veľkým lákadlom boli aj nafukovacie 5-metrové modely, ktoré predstavovali planétu Jupiter a Mesiac. V priebehu chvíle však o jeden z nich prišli a spustilo sa veľké pátranie.

Mesiac chytili, Jupiter však nie

Model Mesiaca a Jupitera priniesli na akciu traja lektori z hlohoveckej hvezdárne, ktorí k tomu mali pripravenú zaujímavú prednášku. Okrem toho priniesli aj teleskop na pozorovanie hviezd. Podujatie sa začalo o 20:00 hod., no náhle ho prerušila búrka a silný vietor.

„Nič nenasvedčovalo tomu, že za pár sekúnd sa strhne obrovský vietor, ktorý oba veľké 5-metrové modely zdvihol a odfúkol. Mesiac sa kolegom z usporiadateľského tímu podarilo chytiť ešte v ten večer. Kotúľal sa po poli, prebehol cez cestu na pokosené pole a tam sme ho zachytili,“ povedala pre Nitrak.sk pani Marta z obecného úradu.

Hľadali ho aj za pomoci dronu

Jupiter sa im však chytiť nepodarilo, ten si letel ďalej. Marta preto v nasledujúci deň zverejnila na sociálnej sieti prosbu o pomoc s hľadaním strateného modelu. Príspevok obce prezdieľala aj satirická stránka Zomri.


Organizátori podujatia videli, ako planétu odfúklo smerom k rozhľadni Radošinka a odtiaľ na Perkovce. Po bielo-žltej plachte pátrali aj v sobotu, no nevedeli ju nájsť. „Išli sme ho popoludní hľadať traja, a potom sa k nám pridal aj pán starosta,“ uviedla Marta a dodala, že na facebooku sa im ozval aj chlapec, ktorý mal dron a bol ochotný im pomôcť. Stretli sa s ním pri rozhľadni a navigovali ho na miesto, kde videli z cesty niečo biele, no neboli si istí, či ide o odfúknutý Jupiter.

Misia bola úspešná

Misia nájsť stratenú planétu tak bola nakoniec úspešná. „Model Jupiteru preletel z nášho športového areálu asi 3 kilometre. Našli sme ho nad obcou Šurianky asi 700 metrov pod rozhľadňou v hustom, asi 1,5 metra vysokom, zelinovom poraste aj pomocou dronu.“


Jupiter zvládol túto dlhú cestu celkom dobre a nebol ani veľmi zničený. „Bol zablatený, ale mal len malú, asi 20 centimetrovú dieru, čo bolo fajn, len v ňom bola voda,“ dodala Marta. Nie je vylúčené, že obyvatelia obce si nočné pozorovanie oblohy užijú aj niekedy v budúcnosti, keďže obec by si túto akciu ešte rada zopakovala. Samozrejme, teraz už bez hľadania stratenej planéty.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj