Stret s medveďom? Volajte na novú linku 18 081 od Štátnej ochrany prírody, funguje nepretržite


Vznikla nová linka 18 081: Nahlasovať tu môžete strety s medveďmi

Foto: Stret s medveďom? Volajte na novú linku 18 081 od Štátnej ochrany prírody, funguje nepretržite Foto: Ilustračné foto

Počet hlásení medveďov v intraviláne slovenských miest a obcí v uplynulých týždňoch vzrástol. V tomto roku už túto šelmu a jej stopy niekoľkokrát zbadali aj v Nitrianskom kraji. Viaceré okresné úrady preto opäť vyhlásili mimoriadnu situáciu a konať začala aj Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR).

Od pondelka 15. júla spustila nové operačné stredisko s linkou, na ktorú môžu občania zavolať v prípade stretnutia s medveďom. Skrátené telefónne číslo 18 081 slúži na nahlasovanie nebezpečných situácií, škôd spôsobených touto šelmou aj priamych útokov.


Linka je aktívna nonstop každý deň. Pokiaľ toto číslo vytočíte, je potrebné operátorovi uviesť svoje meno, telefónne číslo a podrobne opísať situáciu, ktorá v súvislosti s medveďom nastala. Operátor na základe informácií od volajúceho priradí prípadu dôležitosť.


Pokiaľ na linku štátnych ochranárov zavolá osoba, ktorá bola zvieraťom napadnutá, bude okamžite presmerovaná na číslo 112 a aktivujú sa záchranné zložky. Podľa generálneho riaditeľa ŠOP SR má nové operačné stredisko pomôcť ostatným tiesňovým linkám a zároveň zbierať dáta a informácie pre ďalší výskum. 


„Drahí spoluobčania, tak ako Štátna ochrana prírody SR je tu pre vás, je tu aj pre prírodu. Prostredníctvom týchto opatrení chceme práve zabezpečiť stabilnú a reprezentatívnu populáciu medveďa hnedého na Slovensku aj pre nasledujúce generácie,“ povedal generálny riaditeľ ŠOP SR Štefan Kysel.