×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Kam na výlet z Nitrianskeho kraja? Vyskúšajte Maďarsko – unikátne zážitky len na skok od hraníc


Foto: Kam na výlet z Nitrianskeho kraja? Vyskúšajte Maďarsko – unikátne zážitky len na skok od hraníc Foto: 1. Ostrihom, Nitrak.sk, 2. Szentendre viator.com, 3. Tata villapark.hu, 4. Győr hellohungary.hu

Ak stále neviete čo s načatým víkendom alebo máte chuť inšpirovať sa nápadom na výlet niekam, kde ste ešte neboli, možno stojí za to navštíviť susedné Maďarsko. Krajina dobrého vína, paprikového jedla, ale aj termálnych prameňov a bohatej histórie ukrýva mnoho klenotov, pričom mnohé sú len kúsok od slovenských hraníc. Pripravili sme prehľad piatich destinácií, ktoré na severe Maďarska stoja za návštevu, pričom z Nitrianskeho kraja sú v podstate na skok. 

1. Ostrihom - dominanta uhorskej histórie

Ikonickým mostom prepojený s kúpeľným slovenským mestom Štúrovo, maďarský Esztergom predstavuje ideálny cieľ jednodňového výletu, prípadne aj prvú zastávku pri objavovaní krajiny našich južných susedov. Návštevníci ho vyhľadávajú pre Hradný vrch plný pamiatok, ktorý dnes ponúka dychberúce výhľady, ale aj sondu do vzájomne silno popretkávanej histórie oboch našich štátov. Dominantná katedrála je najväčším kostolom v Maďarsku, nájdeme tu aj obrovskú cirkevnú knižnicu a obrazáreň, v zbierkach ktorých je aj mnoho slovenských artefaktov. Po vyčerpávajúcej prehliadke sa môžete zrelaxovať v ostrihomskom aquaparku.

2. Szentendre - „Montmartre Dunaja“

Ak sa z Ostrihomu vyberiete popri Dunaji do Budapešti, Szentendre alebo Svätý Ondrej predstavuje ideálne miesto na zastavenie. Malé mestečko vzdialené 20 kilometrov od hlavného mesta ponúka malebné uličky, v ktorých sídlia desiatky galérií a múzeí. Lokalita vyniká aj silným a zachovaným vplyvom srbskej kultúry. Raritou je najväčší maďarský skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ktorý na jednom mieste predstavuje ľudovú kultúru všetkých maďarských regiónov. 

3. Győr

Skvelým cieľom jednodňového výletu je aj Győr, kam možno z väčšiny Nitrianskeho kraja doraziť približne za hodinu jazdy. Šieste najväčšie mesto Maďarska ponúka návštevníkom priehrštie pamiatok, pričom jeho historické centrum patrí medzi tie najzachovalejšie v celom Maďarsku. Medzi pamätihodnosťami vyniká budova radnice či Biskupský palác. Nájdete tu aj obľúbené liečebné kúpele.


4. Mestečko Tata a náučný chodník Fényes

Malebné mesto Tata leží len 20 kilometrov od Komárna a turisti ho, napriek mnohým zaujímavostiam, ešte vo veľkom neobjavili. Dominuje mu najstaršie umelé jazero v Maďarsku menom Öreg, okolo ktorého sa koncentrujú rôzne pamätihodnosti. Na jeho brehu nájdeme výnimočný Starý hrad postavený v gotickom štýle. Okolo neďalekého menšieho jazera Cseke sa zas rozlieha malebná anglická záhrada o rozlohe 200 hektárov. 

Pri návšteve určite nevynechajte náučný chodník Fényes, ktorý vedie nad úrovňou zalesnených vodných plôch. V dĺžke 1350 metrov vám z výšky predstaví výnimočnú faunu a flóru miestnych močiarov, ktoré boli obnovené po ukončení ťažby uhlia. Chodník je prístupný celoročne, vhodný aj pre rodiny s malými deťmi, prejdete tu aj s kočíkom. 


5. Mosonmagyaróvár

Z doposiaľ menovaných je toto kúpeľné mestečko najďalej od Nitrianskeho kraja, no stále relatívne dostupné - z Nitry ste tu autom do jeden a pol hodiny. Miestne lákadla určite stoja za prekonanie tejto vzdialenosti. Mesto je vyhľadávané kvôli kúpeľom, ktoré sa hrdia jedným z piatich najúčinnejších liečivých prameňov v Európe. Ľudia ich vyhľadávajú kvôli riešeniu problémov s pohybovým ústrojenstvom či dýchacími cestami, no spokojný tu bude každý, kto má chuť zaplávať si a dopriať si relax.

Mosonmagyaróvár má tiež veľmi zachovalé historické centrum s barokovými stavbami a sochami, v centre nájdete hrad z 13. storočia či galériu plnú diel významných maďarských umelcov.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: