×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Nitrianske kostoly odkryjú svoje tajomstvá. Nenechajte si ujsť prehliadky, zoberú vás i do krypty


Foto: Nitrianske kostoly odkryjú svoje tajomstvá. Nenechajte si ujsť prehliadky, zoberú vás i do krypty Foto: Facebook/Mesto Nitra

Nitrianske kostoly v nedeľu 21. júla otvoria svoje brány aj podzemné krypty. Reč je o Piaristickom kostole sv. Ladislava, ktorý patrí medzi nezameniteľné dominanty mesta Nitra, a o Kostole Nanebovzatia Panny Márie na Kalvárii. O podujatí informovalo Turistické informačné centrum. 

Komentované prehliadky budú v čase od 14:00 do 17:30 hod. a po pamiatkach vás prevedie sprievodca. Sú bezplatné a nie je potrebná žiadna registrácia. 

V Piaristickom kostole sv. Ladislava na Piaristickej 8 uvidíte expozíciu chrámového inventáru. S výstavbou tohto dvojvežového kostola sa začalo v roku 1742, no v roku 1759 celý komplex vyhorel a musel sa opraviť a dobudovať. Patrí k nemu aj kláštor rádu piaristov a gymnázium. 


V kostole na úpätí svahu Kalvárie vám počas nedele sprístupnia aj krypty. Ku kostolu Nanebovzatia Panny Márie patrí aj kláštor, ktorý kedysi v minulosti obývali nazaréni. Obe stavby sú pôvodne neskorenesančné objekty z 2. polovice 17. storočia. V neskorších rokoch však boli prestavané do neorománskeho štýlu. Nazaréni v roku 1767 po zrušení rehole z kláštora odišli a nahradili ich penzionovaní kňazi. Neskôr sem prišli členovia Spoločnosti Božieho Slova – verbisti. Tí dali kostol znovu obnoviť a rozšírili a zväčšili aj budovu kláštora.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo
Miesto: -
Dátum: -


Prečítajte si viac: