VIDEO+FOTO: V ten istý deň sa utopili ľudia vo Váhu aj v Ipli. Hľadali ich slovenskí aj maďarskí hasiči a potápači


Dramatické pátranie v Ipli: Utopeného muža hľadali hasiči z oboch štátov

VIDEO+FOTO: V ten istý deň sa utopili ľudia vo Váhu aj v Ipli. Hľadali ich slovenskí aj maďarskí hasiči a potápači
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Vámosmikola Önkormányzati Tűzoltóság

V nedeľu 14. júla boli hasiči zo Želiezoviec privolaní k rieke Ipeľ v obci Bielovce (okres Levice), kde zmizla pod hladinou jedna osoba. Na pomoc si privolali aj potápačov z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne, ktorí boli práve neďaleko Komárna. V mŕtvom ramene Váhu len krátko predtým hľadali utopeného, ktorého sa im podarilo nájsť a vytiahnuť na hladinu. Lekár však už mužovi nedokázal pomôcť a musel konštatovať exitus. 


Potápači si ešte ani nestihli pobaliť výstroj, keď ich krátko po 14. hodine zavolali z prvého prípadu k utopenému mužovi v Ipli. Rieka tvorí prírodnú hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom - na jednom brehu je obec Bielovce a na druhom obec Vámosmikola. Z tohto dôvodu slovenskí hasiči pomáhali záchranným zložkám z Maďarskej republiky. Muž bol občanom Maďarska a do vody vstúpil práve z maďarskej strany.

V prvý deň však neboli pri pátraní úspešní, a to ani napriek ich veľkej snahe. „Vykonali niekoľko ponorov v hlbších častiach rieky, zásah však komplikoval silný prúd, nulová viditeľnosť a množstvo stromov popadaných v koryte rieky,“ opísali zásah slovenskí hasiči na sociálnej sieti. 



Pátranie pokračovalo aj na druhý deň, v pondelok 15. júla, a o nájdení tela informovali hasiči z obce Vámosmikola. „Dnes, 15.07.2024, o 16:40 našla pátracia a záchranná služba Peštianskej župy muža, ktorý zmizol včera pri kúpaní v rieke Ipeľ,“ napísali na facebooku a poďakovali sa všetkým kolegom za pomoc. 

Pozostalým po oboch tragédiách vyjadrujeme úprimnú sústrasť. 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj