×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Vdova z Nitry uverila falošnému Pellegrinimu, ktorý jej odporúčal investovať. Prišla o vyše 45-tisíc eur


Foto: Vdova z Nitry uverila falošnému Pellegrinimu, ktorý jej odporúčal investovať. Prišla o vyše 45-tisíc eur Foto: Prezidentský palác/iStock

Vdova z okresu Nitra prišla o viac ako 45-tisíc eur a dokonca si zobrala úver. Chcela výhodne investovať, no naletela podvodníkom, ktorí ju oklamali a obrali o všetky úspory. Pani Zuzana o tom porozprávala v reportáži TV JOJ. 

Presvedčil ju falošný Pellegrini 

Zuzana našla inzerát na sociálnej sieti. Presvedčilo ju aj to, že investovanie odporúčal prezident Peter Pellegrini. Nebol to však on, išlo o deep fake video, ktoré podvodníci vyrobili pomocou umelej inteligencie a využili na to tvár a hlas súčasného prezidenta. „Pán Pellegrini sa tam vyjadroval, rozprával, ako zainvestovať a prilepšiť si, tak som sa zaregistrovala,“ povedala Zuzana v reportáži. 

Krátko po reportáži ju kontaktovalo bratislavské číslo. Neznámy hlas ju vyzval, aby zaplatila registračný poplatok vo výške 200 eur. Ďalší hovor prišiel na druhý deň a rozprávať sa mali už o samotnej investícii - o akciách v Slovenskej rafinérii. 


„Že mi zadelia poradcu, to bola prvá splátka, čo ideme zainvestovať, na tú burzu, 17-tisíc eur,“ povedala Zuzana a dodala, že im poslala všetky úspory. Prišlo jej aj potvrdenie, že investícia prebehla, ale musí znova zaplatiť. Ako dôvod uviedli to, že keďže investuje prvýkrát, jej účet bol zablokovaný. „Vraj aby sme vedeli odblokovať ten účet, tak mám zaplatiť 10 074 eur,“ dodala. 

Od ženy pýtali ďalšie a ďalšie peniaze

Podvodníci kontaktovali ženu opakovane a neustále od nej pod rôznymi zámienkami pýtali ďalšie a ďalšie peniaze. Presviedčali ju, že treba doplatiť zvyšnú sumu. „Dovtedy som platila, kým som nevyčerpala posledné úspory, ešte k tomu som si vybrala spotrebný úver. Celkovo 45 302 eur,“ uviedla podvedená žena so slzami v očiach.


Peniaze poslala na viaceré účty v slovenských bankách. Nešťastná Zuzana nechápe, ako sa mohla dať takto oklamať. Je živiteľkou rodiny, má dve práce a teraz prišla o všetko a ešte bude splácať do konca života. S peniazmi sa už rozlúčila - myslí si, že desaťtisíce eur už nikdy neuvidí. 


„Z tých peňazí som si mohla zaplatiť hypotéku alebo deťom dať. Tie peniaze už 100 percentne vidieť nebudem, ale aspoň otvoriť oči ľuďom, aby nenaleteli na takéto veci,“ vyjadrila sa zúfalá vdova. 

Prípad už má na stole polícia. Polícia prijala trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu podvod,“ informovala Jana Šinková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Nitre. 

Na podvodné videá už upozorňovala aj prezidentská kancelária a ľudí varovala, aby podvodníkom nenaleteli.Prezident SR neodporúčal ani nebude odporúčať žiadne produkty, akékoľvek takéto odporúčanie by bolo v rozpore so zákonom,“ informoval odbor komunikácie prezidentskej kancelárie.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: