×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Najkrajšia železničná stanica? Túto raritu majú v Nových Zámkoch – vyhlásili ju za kultúrnu pamiatku


FOTO: Najkrajšia železničná stanica? Túto raritu majú v Nových Zámkoch – vyhlásili ju za kultúrnu pamiatku
Galéria: 16 fotiek
Foto: Krajský pamiatkový úrad Nitra (Dominika Danczi, Daniel Miček, Richard E. Pročka)

V Nových Zámkoch pribudla nová národná kultúrna pamiatka. Unikátnu stavbu ste už zrejme navštívili aj vy, a to pri ceste vlakom do Nových Zámkov. Reč je o železničnej stanici, ktorá je prvým veľkým architektonickým dielom železničnej dopravy druhej polovice 20. storočia a významným reprezentantom neskorej moderny na Slovensku.

Novozámocká stanica pribudla do pamiatkového fondu len nedávno, hoci celý proces sa začal už pred pár rokmi, keď v novembri 2020 podal Krajský pamiatkový úrad Nitra (KPÚ) podnet na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku.

„Pamiatkový úrad SR ju spolu s dvoma vodojemami vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku dňa 9. apríla 2021. Rozhodnutie o vyhlásení potvrdilo po odvolaní jedného z účastníkov konania Ministerstvo kultúry SR v máji 2024,“ ozrejmil Richard E. Pročka z KPÚ v Nitre. 

Stojí na mieste zbombardovanej stanice

Železničná stanica Nové Zámky bola postavená v rokoch 1966 až 1971 po tom, čo pôvodnú stavbu z 19. storočia zasiahlo počas druhej svetovej vojny masívne a opakované bombardovanie. Architektom novej stanice bol Vojtech Fifik. 

„Vzhľadom na význam Nových Zámkov ako železničného dopravného uzla navrhol v intenciách neskorej moderny veľkorysý urbanisticko-architektonický koncept výpravnej budovy, ktorý zodpovedal aktuálnym európskym trendom,“ vysvetlil Pročka.

Objekt pozostáva z dvoch budov. V prvej - výpravnej dvojpodlažnej časti pre verejnosť a administratívu sa nachádza dominantná prevýšená vybavovacia hala s presklenou fasádou. Druhá budova bola výšková a nachádzali sa v nej ďalšie administratívne priestory, ako aj riadiace stredisko či byty pre zamestnancov. 

Miesto plné významných umeleckých diel

Svojím architektonickým riešením a postavením v rámci urbanizmu mesta je však významnejšia práve výpravná budova. V minulosti tu bola i reštaurácia, oddychové sektory či samostatná čakáreň pre matky s deťmi. Dokonca tu nechýbala ani kultúrna sála. 

So svojimi spomienkami na staré dobré časy sa podelila aj Dana: „Hore bola super reštaurácia a dole bol nonstop otvorený bufet. Keď sa išlo domov z flámu, ráno bodla polievočka.“ 


Najväčšou zaujímavosťou haly je však schodisko s fontánou. Tá už dnes tiež nie je funkčná. „Výrazovo najsilnejším prvkom interiéru vybavovacej haly je bezpochyby vo voľnom priestore stojace točité schodisko s fontánou, ktorá je unikátnym dielom uznávaného maliara a grafika Ernesta Zmetáka, rodáka z Nových Zámkov,“ doplnil Pročka z pamiatkového úradu.

Páčila aj Milanovi, ktorý o nej napísal toto: „Táto fontána, samozrejme ešte funkčná, bola pre mňa vždy zlatým klincom programu, keď som sa ako decko občas vyskytol na železničnej stanici v Nových Zámkoch. Bola to taká malá oáza pokoja s vlastným čarom čľapotajúcej vody uprostred priestoru plného ponáhľajúcich sa cudzích ľudí...“ 


„Najkrajšia železničná stanica na Slovensku,“ zhodnotila v komentároch aj pani Helena.


Pamiatka ukrýva aj množstvo ďalších významných umeleckých diel od oceňovaných výtvarníkov, pričom niektoré nájdete v interiéri a niektoré v exteriéri. Sú tu napríklad reliéfy sochára Jaroslava Kočiša, Ludwika Korkoša či drevené skulptúry českého sochára a dizajnéra Václava Kautmana. Čakáreň pre matky s deťmi zas zútulnil keramikár Ignác Bizmayer a pred výpravnou halou stojí tematické bronzové sochárske dielo od slovenského výtvarníka a rodáka Juraja Meliša. Predmetom pamiatkovej ochrany je i zariadenie budovy, vrátane viacerých originálnych interiérových a exteriérových svietidiel.

Viac informácií o tejto výnimočnej stavbe nájdete tu. Fotografie interiéru si môžete pozrieť aj v našej galérii nižšie.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo



Prečítajte si viac: