Aká je voda na Duchonke? Hygienici kúpanie neodporúčajú, no výsledky z druhého laboratória hovoria niečo iné


Kúpanie na Duchonke? Hygienici to neodporúčajú, druhé výsledky sú však iné

Foto: Aká je voda na Duchonke? Hygienici kúpanie neodporúčajú, no výsledky z druhého laboratória hovoria niečo iné Foto: Facebook/Nova Duchonka

Voda v obľúbenej vodnej nádrži Duchonka pri obci Prašice nie je podľa hygienikov z Úradu verejného zdravotníctva SR vhodná na kúpanie a ľuďom to ani neodporúčajú. Posledné odbery z 8. júla totiž ukázali „prekročenie medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov.“ 

Výsledky sa zhoršili

Predchádzajúce odbery vzoriek, ktoré hygienici odobrali ešte pred začiatkom letnej sezóny, prekročenie medzných hodnôt sledovaných ukazovateľov nepotvrdili. Zistená však bola znížená priehľadnosť vody, na čo upozornili aj ľudí. O niekoľko týždňov neskôr sa však výsledky zhoršili. 

„Na Malej pláži bola prekročená medzná hodnota v ukazovateli črevné enterokoky,“ stojí v správe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Topoľčanoch. Ďalej konštatovali, že vizuálne bola vodná hladina bez vodného kvetu, no priehľadnosť vody bola opäť znížená a momentálne je menšia ako jeden meter. 



Vodná nádrž Duchonka podľa nich nie je voda určená na kúpanie a nejde ani o prírodné kúpalisko. Ľudia ju však veľmi radi navštevujú, a tak regionálni hygienici počas leta pravidelne kontrolujú jej kvalitu. „Vzorky vody sú odoberané v letných mesiacoch (jún, júl, august) z troch odberových miest – veľká pláž, malá pláž a hrádzny múr,“ vysvetlil úrad. 

Druhému laboratóriu vyšli iné výsledky

Prevádzkovateľ kempingu Nova Duchonka Miroslav Slezák si však dal spraviť vlastný rozbor, a to len deň po hygienikoch. Výsledky, ktoré prišli z akreditovaného laboratória ukázali, že voda má vyhovujúcu kvalitu a je vhodná na kúpanie. Informáciu zverejnil portál MY Topoľčany. Ten však poukázal aj na to, že v dokumente sú uvedené iba dve miesta odberu - hrádza a vodná nádrž. Nie je tak zrejmé, či bola voda odobraná aj v okolí malej pláže, kde hygienici namerali vyššie hodnoty. 

Nové informácie o stave prírodných a umelých kúpalísk, ako aj vodných plôch, by mal Úrad verejného zdravotníctva zverejniť už v piatok 26. júla. V monitorovaní kvality vody budú pokračovať celú letnú sezónu.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj