FOTO: Zeleninové čipsy, čaje a ovocné šťavy. O produkty z Potravinového inkubátora SPU v Nitre je veľký záujem


Prieskum potvrdil záujem o produkty, ktorý vyvíja Potravinový inkubátor SPU

FOTO: Zeleninové čipsy, čaje a ovocné šťavy. O produkty z Potravinového inkubátora SPU v Nitre je veľký záujem Foto: uniag.sk

Potravinový inkubátor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je na Slovensku unikátnym projektom, ktorý sa venuje vývoju a a výrobe nových, inovatívnych potravín. Výskumné centrum AgroBioTech nedávno zrealizovalo prieskum, v ktorom zisťovali, aký je o ich výrobky záujem. 

Zapojilo sa doň celkovo 53 zamestnancov, 27 študentov SPU, ako aj 115 spotrebiteľov mimo univerzitného prostredia. Výsledky ilustrujú celkovo zvýšený záujem o lokálne a prírodné produkty s pozitívnym vplyvom na naše zdravie. 

Podľa zistení prieskumu majú spotrebitelia najväčší záujem o zeleninové čipsy, čaje a ovocné šťavy, ale aj sušienky, cukrovinky a džemy. Ľudia pri nákupe vyhľadávajú potraviny s dostatkom vlákniny, bez konzervačných látok a bez množstva pridaného cukru či soli. 



Z prieskumu tiež vyplynulo, že spotrebitelia najmä z univerzitného prostredia uprednostňujú tieto výrobky kvôli podpore lokálnych producentov potravín. Mnohí by uvítali možnosť objednať si ich cez e-shop a vyzdvihnúť v univerzitnom bufete. Študenti by zas preferovali možnosť nákupu týchto produktov v automatoch či na farmárskych trhoch.

Potravinový inkubátor SPU je prvým svojho druhu na Slovensku, pričom nedávno bol schválený ako prevádzka na výrobu potravín. Výsledky prieskumu chcú aplikovať pri vývoji nových produktov, a tiež s ich pomocou vybrať vhodné miesto pre ich predaj. 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj