FOTO: Pekáreň, sklo i detský textil. Nitrania si zaspomínali na obchody, v ktorých nakupovali v 70. rokoch


FOTO: Nitrania sa vrátili späť v čase a zaspomínali si na obľúbené obchody

FOTO: Pekáreň, sklo i detský textil. Nitrania si zaspomínali na obchody, v ktorých nakupovali v 70. rokoch Foto: Nitra v našich spomienkach/Ivan Michajlov

Obyvatelia Nitry sa nedávno „vrátili v čase“ a zaspomínali si na to, ako vyzeralo mesto v minulosti. Debatu rozprúdil jeden z používateľov, ktorý v skupine na sociálnej sieti zverejnil fotografie z roku 1972. Na čiernobielych záberoch vidieť výklady obchodov v uliciach Nitry - Detský textil, Sklo-porcelán a Chlieb-pečivo. 

Na obchod s detským textilom a výbavičkou si pamätali mnohé ženy. Nachádzal sa na Štefánikovej triede, kde je dnes reštaurácia Doki Doki. Podľa Zuzany zvykli obchod nazývať aj „U Apolky“ a rady v ňom nakupovali. „V obchode vpravo bol tovar pre bábätká, vľavo pre staršie detičky,“ rozpamätala sa aj Alena. „Pamätám si, a tie vždy vzorne uložené veci. Odtiaľ mám inšpiráciu na ukladanie vecí,“ pridala sa Irena. 

Viaceré Nitrianky si zaspomínali aj na svoju mladosť, keďže v tomto obchode praxovali ako učnice a neskôr tu aj pracovali. Ďalšie dámy si pamätali, ako tu stáli v rade na plienky alebo kupovali veci pre svoje deti. 


Zdroj: Nitra v našich spomienkach/Ivan Michajlov

Obchodov Sklo-Porcelán bolo podľa pamätníkov v Nitre niekoľko. Jeden sa nachádzal oproti starému Prioru a na jeho mieste je dnes očná optika. Druhý mal byť oproti niekdajšej predajni Úspech na Štefánikovej triede. „Ak sa nemýlim, bol tam aj pred 2. svetovou vojnou za Slovenského štátu,“ dodal Haas. „Tento obchod bol najlepší pomocník pri hľadaní svadobného daru,“ zaspomínala aj Soňa.

Zdroj: Nitra v našich spomienkach/Ivan Michajlov

Posledná fotka je trochu rozmazaná a tmavá, no aj tak na nej vidieť nápis Chlieb-pečivo. Mnohí Nitrania si hneď spomenuli na omamnú vôňu pečiva, ktorá sa z neho šírila do okolia, aj na konkrétne výrobky, ktoré si sem chodili kupovať.

„Najlepší cmarový chlebík za 8 kačiek… a v piatok k pánovi Tarnóczymu po domáci,“ spomína si Erika. Oto mal zas rád Dubčekove rožky a Marika si spomenula na bosniaky - chutné upečené žemle z chlebového cesta, posypané rascou a hrubou soľou.

Zdroj: Nitra v našich spomienkach/Ivan Michajlov

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj