FOTO: V Dolných Krškanoch pri Nitre zhorela kompostáreň, hasiči bojovali viac ako 15 hodín


FOTO: V kompostárni v Dolných Krškanoch horí, z miesta sa šíri hustý dym

FOTO: V Dolných Krškanoch pri Nitre zhorela kompostáreň, hasiči bojovali viac ako 15 hodín
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor Nitra

Hasiči aj v utorok bojujú s požiarom, ktorý vypukol ešte v pondelok 30. júla večer v nitrianskej mestskej časti Dolné Krškany. Požiar zasiahol skládku bio odpadu a horieť tu má približne 500 metrov kubických kompostu. Mesto Nitra uviedlo, že hoci hasiči dostali požiar rýchlo pod kontrolu, ešte stále sa im ho nepodarilo uhasiť. Tlejúcu hmotu postupne rozmiestňujú, rozoberajú a zalievajú. 

Dym prekáža hasičom i obyvateľom

S ohňom bojujú už viac ako 15 hodín hasiči z Nitry, Drážoviec, Selenca a dobrovoľní hasiči z Ivanky pri Nitre, Rastislavíc a Mojmíroviec. Z kompostárne sa šíri hustý štipľavý dym, ktorý hasičom komplikuje prácu. Život znepríjemňuje aj obyvateľom, ktorí bývajú v okolí.

„Sú štyri hodiny ráno, celý dom máme vydymený štipľavým smradom, nedá sa dýchať, nieto ešte spať... bola som sa s autom pozrieť... dym ťahá na Ivanku, vydymené sú celé ulice,“ posťažovala sa Adriana, ktorá sa hasičov opýtala, či sa s tým nedá niečo spraviť. Tí však smerovanie vetra, samozrejme, ovplyvniť nevedia a pracujú na maximum. 



„Vieme pochopiť vašu situáciu. Robíme, čo je v našich silách aby sme oheň čo najskôr uhasili,“ dodali. Obyvatelia mesta a okolitých obcí by si mali pozatvárať okná a čo najmenej vetrať. 

Príčina požiaru je predmetom vyšetrovania

Nitrianske komunálne služby už oznámili občanom a firmám, že kompostáreň je z technických príčin uzavretá až do odvolania a o podmienkach odberu bioodpadu po opätovnom otvorení budú informovaní. Podľa kamerových záznamov tu začalo horieť presne o 18:23 hod. Príčina vzniku požiaru ešte nie je známa, vyšetrovatelia však pracujú s jednou možnou verziou. 

„Predpokladá sa, že požiar nezaložil nikto úmyselne. Vyšetrovatelia hovoria o tom, že niekto mohol vo vyzbieranom bioodpade nechať fľašu alebo kus skla, z ktorého sa biomasa vznietila. Vzhľadom na veľké sucho a horúčavy sa požiar začal rýchlo šíriť,“ informoval Tomáš Holúbek, hovorca mesta. Škody zatiaľ odhadujú na 8-tisíc eur – 3-tisíc na veľkoobjemovom kontajneri a 5-tisíc na plote.

Správu budeme aktualizovať.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj