Tip na výlet: Kolárovo ukrýva najdlhší drevený most v Európe, vodný mlyn a čarovný lesný chodník


Foto: Tip na výlet: Kolárovo ukrýva najdlhší drevený most v Európe, vodný mlyn a čarovný lesný chodník
Galéria: 12 fotiek
Foto: nitrak.sk

Ak rozmýšľate, kam sa v horúcom vydať na výlet s rodinou alebo priateľmi, máme pre vás zaujímavý tip na čarovné miesto, dostupné len necelú hodinu cesty z Nitry. Mesto Kolárovo na Žitnom ostrove ukrýva okrem sviežich prírodných zákutí aj výnimočný unikát - najdlhší riečny drevený most v Európe

Kópia postavená na základe spomienok

Zastrešený most cez mŕtve rameno Malého Dunaja s celkovou dĺžkou 86 metrov nemá minimálne na Slovensku obdoby.  Ako vysvetľuje web slovakia.travel, na Malom Dunaji v Kolárove dnes stojí už druhý drevený most. Ten pôvodný bol oveľa kratší - meral len približne 60 metrov. V 50. rokoch minulého storočia ho nenávratne poškodili naplavené ľadové kryhy. 

Podľa stránky planetslovakia bola kópia v roku 1992 vytvorená len na základe spomienok a výpovedí pamätníkov, bol však značne predĺžený. Pozostáva zo špeciálne napusteného agátového dreva, pričom na stavbe nenájdete jediný betónový pilier. 



Plávajúci vodný mlyn

V bezprostrednej blízkosti mosta nájdete zrekonštruovaný plávajúci mlyn, v ktorom sa nachádza Múzeum vodného mlynárstva. Technické dielo je na zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska

Mlyn je rovnako ako most napodobeninou pôvodnej konštrukcie, technicky je však funkčný. Nie je ale prakticky použiteľný, pretože v mŕtvom ramene rieky neprúdi voda. Stále však ide o estetickú a originálnu stavbu, v ktorej okolí nájdete aj ďalšie artefakty a informačné tabule. 

Lesný chodník 

Návštevu pamätihodností ideálne doplní prechádza lesným chodníkom, ktorá začína priamo po prekonaní mosta na druhom brehu mŕtveho ramena. Nájdete tu mnoho ďalších zaujímavostí, zoznámite sa s miestnou faunou a flórou a môžete ti posedieť na brehu rieky. Keďže ide o bažinatú krajinu, z vlastných skúseností odporúčame pribaliť si repelent. 

Areál dreveného mosta a vodného mlynu je ideálnym cieľom výletu s priateľmi, či rodinou, pričom ho bez problémov zvládnu aj menšie deti, či ľudia s pohybovými problémami. Najmä v lete ponúka vítané osviežnie, pričom s najväčšou pravdepodobnosťou sa tu vyhnete aj prílišnému zhonu.

Napriek príjemnému rázovitému prostrediu a mnohým unikátom ide totiž o turistami zatiaľ neobjavené miesto - v čase nášho výletu sme tu takmer nikoho iného nestretli. Miesto si však zaslúži oceniť, preto odporúčame prísť čím skôr, kým sa z neho nestane vo veľkom navštevovaná atrakcia.