Zo zhorenej stajne v Šali sa aj týždeň po požiari šíril dym. Po sťažnostiach občanov zasiahlo mesto


Šaľanov trápi dym, ktorý sa šíri z miesta požiaru. Mesto prišlo s riešením

Foto: Zo zhorenej stajne v Šali sa aj týždeň po požiari šíril dym. Po sťažnostiach občanov zasiahlo mesto Foto: Facebook/Nitriansky samosprávny kraj

Obyvateľov mesta Šaľa, ale aj okolitých obcí, už niekoľko dní trápi dym, ktorý sa aj po uhasení požiaru stále šíri z areálu Strednej odbornej školy chovu koní a služieb v Šali. V utorok 23. júla popoludní tu v miestnej stajni začali horieť stohy sena, ktoré tam len v ten istý deň priviezli kamióny. 

Hasičom sa podarilo zachrániť aj všetky ustajnené kone a s požiarom bojovali dlhé hodiny. Hoci oheň dostali relatívne rýchlo pod kontrolu, zásah trval nepretržite takmer 24 hodín a aj napriek tomu slama stále dohára a tlie, takže sa odtiaľ šíri dym, ktorý obťažuje obyvateľov mesta. 

Sťažností každým dňom pribúdalo 

Šaľania sa na dym niekoľkokrát sťažovali aj na sociálnych sieťach a obrátili sa s tým aj na radnicu, od ktorej žiadali riešenie. „Dymí to tam viac a viac, nie že menej, ako by som naivne očakávala. Už je to viac ako týždeň,“ sťažovala sa frustrovaná Marika, ktorá chcela vedieť, ako dlho ešte kvôli zápachu nebude môcť vetrať. Pridali sa k nej aj ďalší nahnevaní občania, ktorých deň aj noc trápil neznesiteľný smrad, kvôli ktorému nevedeli normálne dýchať. 

Vedenie mesta reagovalo, že urgujú Nitriansky samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom danej strednej školy a „naháňajú ich“, aby problém definitívne vyriešili. Oslovili dokonca aj riaditeľku školy. Mesto má však vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti len materské a základné školy a viac v tejto veci urobiť nemohlo.


Primátor mesta Jozef Belický sa spojil aj s veliteľom šalianskej hasičskej stanice Ľubošom Tuškom, ktorý mu vysvetlil, že hasenie vodou v tejto chvíli nemá zmysel a slama jednoducho musí sama dohorieť, no je ťažké odhadnúť, ako dlho to ešte bude trvať. Podľa televízie STVR dostalo vedenie školy od hasičov pokyn, aby na tlejúcu slamu dohliadali. Z okolia jazdiarne preto odstránili všetko horľavé, aby sa oheň znova nerozhorel. 


Prišli s riešením

Dym však neustával a s ním ani sťažnosti obyvateľov. Mesto Šaľa sa preto opäť obrátilo na hasičov. „Viceprimátor obvolával celé predpoludnie každého, kto by mohol situácii pomôcť. Následne popoludní cca o 13:00 sa šéf šalianskych hasičov Ľuboš Tuška stretol s primátorom a navrhol riešenie,“ prišla v stredu radnica s najnovšími informáciami. 

„Popoludní okolo 15:00 išli hasiči na miesto s potrebnou technikou, rozhrabali tlejúcu slamu a opäť ju hasili,“ dodala samospráva. Pocítili to hneď aj občania, ktorí neskôr na sociálnej sieti uviedli, že po ôsmich dňoch už konečne necítia dym a môžu vyvetrať svoje domy. 

Škody po požiari sú obrovské 

Pri utorkovom požiari zasahovalo podľa informácií mesta 60 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov z viacerých miest a obcí. Na uhasenie 200 ton slamy, ktorú tam v ten istý deň doviezlo desať kamiónov, minuli vyše 700-tisíc litrov vody. Horiace stohy sena museli vyťahovať spod strechy, rozhrabávať ich a potom hasiť. Prácu im sťažoval aj hustý dym a používať museli i autonómne dýchacie prístroje.

Pri obrovskom požiari sa našťastie nikto nezranil a do bezpečia včas odviedli aj kone. „Zachránili sme všetkých 14 ustajnených koní, dostali sme ich do bezpečia, zachránili sme aj všetky sedlá, v celkovej hodnote asi 40-tisíc eur. To všetko tak, že vedľa nás horela slama,“ opísal zásah Tuška.

Škody po požiari sú však obrovské a zrejme sa vyšplhajú na viac ako pol milióna eur. Príčinu požiaru vyšetrujú odborníci a zatiaľ nie je známe, čo zistili. 

Pomoc s obnovou stajne už prisľúbil aj Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja a vytvorená bola aj zbierka na portáli donio.sk. Zatiaľ sa tam vyzbieralo vyše 10-tisíc eur a do konca ostáva ešte 30 dní. Škola víta každú pomoc a je vďačná každému, kto im pomohol pri zničujúcom požiari. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj