×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Autobusy Arrivy už nejazdia cez priecestie pri Nových Zámkoch, kde došlo k tragickej zrážke s vlakom


Foto: Autobusy Arrivy už nejazdia cez priecestie pri Nových Zámkoch, kde došlo k tragickej zrážke s vlakom Foto: Koláž: Google Maps/Arriva

Autobusy spoločnosti Arriva už nebudú chodiť cez železničné priecestie na Dvorskej ceste pri Nových Zámkoch, na ktorom sa koncom júna odohrala mimoriadna tragická dopravná nehoda. Zrážka autobusu s vlakom, ku ktorej došlo dňa 27. júna, si vyžiadala život siedmich cestujúcich z autobusu. Šofér, ako aj ďalší cestujúci z autobusu a vlaku, skončili s vážnymi zraneniami v nemocnici.  


Dopravca po viac ako mesiaci od tragédie informoval, že v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom pripravil zmeny trasy autobusov na ôsmich regionálnych linkách v okolí Nových Zámkov. Po novom tak nebudú prechádzať cez dané železničné priecestie, na ktorom došlo k smrteľnej zrážke. 

Doba cestovania sa pritom na dotknutých linkách zmení len minimálne a nadväznosť spojov, prípoje a prestupy na dopravnú obslužnosť smerom k priemyselnej časti mesta zostanú zachované.

Prečo sa rozhodli zmeniť trasy spojov?

Ako uviedol šéf spoločnosti Arriva, krátko po tragédii mali pochybnosti o správnom fungovaní zabezpečovacieho zariadenia na priecestí. Pár dní po nehode, keď už mali byť rampy opravené, si mnohí vodiči všimli, že závora ostala na jednej strane hore, zatiaľ čo druhá bola spustená dole. 

„V súvislosti s medializovanými pochybnosťami o správnom fungovaní signalizácie na tomto železničnom priecestí sme sa ešte 2. júla obrátili na Ministerstvo dopravy SR a požiadali sme o písomné potvrdenie, že priecestie je bezpečné. V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom sme však zároveň pripravili náhradné trasovanie autobusových liniek. Bezpečnosť našich cestujúcich a vodičov totiž musí byť na prvom mieste,“ zdôraznil Michal Horák, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.


Nitriansky samosprávny kraj so zmenou súhlasil. „Je našou povinnosťou urobiť všetko preto, aby sa taká strašná tragédia, aká sa stala na železničnom priecestí v Nových Zámkoch, už nikdy nezopakovala. Ako objednávateľ služieb regionálnej autobusovej dopravy sme preto vyšli v ústrety požiadavke dopravcu a súhlasili sme so zmenou trasovania dotknutých autobusových spojov a cestovných poriadkov,“ povedal nitriansky župan Branislav Becík, ktorý zároveň zdôraznil, že jemu i kraju záleží na tom, aby bola regionálna autobusová doprava bezpečná a spoľahlivá. 

Doba cestovania sa zmenila len minimálne

Zmeny trasy sa dotknú ôsmich regionálnych liniek, no cestujúci sa nemusia obávať toho, že by sa doba cestovania nejak výrazne predĺžila. Zachovaná ostala aj nadväznosť spojov, ako aj prípoje a prestupy na dopravnú obslužnosť smerom k priemyselnej časti Nových Zámkov. 

Keďže nová trasa vedie popod tri mosty s obmedzenou výškou 3,1 metra, dopravca musel vymeniť niektoré vozidlá na dotknutých linkách. Ako však uviedol, navýšenie tarifných kilometrov vyvolané týmito zmenami predstavuje zanedbateľný nárast o 1 014 kilometrov do konca kalendárneho roku. V minulom roku pritom autobusy spoločnosti Arriva najazdili v Nitrianskom kraji viac než 22 miliónov tarifných kilometrov.

Podrobný zoznam všetkých spojov, ktorých sa zmena trasy dotkla, nájdete na internetovej stránke dopravcu. 

Prečítajte si viac: