Nitrianska župa hľadá desiatky nových riaditeľov. Odvolali ich z divadiel aj z polikliniky v Štúrove


Nitrianska župa hľadá náhradu za odvolaných riaditeľov inštitúcií

Foto: Nitrianska župa hľadá desiatky nových riaditeľov. Odvolali ich z divadiel aj z polikliniky v Štúrove Foto: FB/Divadlo Andreja Bagara v Nitre/Poliklinika NSK Štúrovo

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyhlásil výberové konania na obsadenie viacerých funkcií. Jednou z nich je miesto riaditeľa Polikliniky Nitrianskeho samosprávneho kraja v Štúrove. Doterajšieho šéfa Ondreja Czékusa, ktorý viedol toto zdravotnícke zariadenie od roku 2005, odvolali krajskí poslanci ešte v júni na 12. zasadnutí Zastupiteľstva NSK na návrh župana Branislava Becíka. 

Rovnako tak boli k 31. decembru 2024 odvolaní aj viacerí riaditelia kultúrnych organizácií a taktiež 18 riaditeľov zariadení sociálnych služieb, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Aj na ich miesta teraz župa hľadá náhradu.

Nových šéfov budú mať aj nitrianske divadlá

V prípade kultúrnych organizácií hľadajú náhradníka za Jaroslava Dóczyho, riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre, ale taktiež i za Martina Kusendu (Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre), ďalej za Renátu Niczovú (Nitrianska galéria) či Danielu Gundovú z Krajského osvetového strediska v Nitre. Nových riaditeľov potrebujú aj do troch inštitúcií v Nových Zámkoch, dvoch v Leviciach a jedného v Topoľčanoch.


Funkčné obdobie riaditeľov krajských organizácií, ktorí boli do funkcie vymenovaní pred novembrom 2019, trvá len päť rokov, respektíve do konca roka 2024. V roku 2019 o tom rozhodlo predchádzajúce zastupiteľstvo NSK. Tento dôvod odvolania župa uvádzala aj v dôvodnej správe. 

Musia spĺňať určité predpoklady

Czékusov nástupca musí mať vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a päť rokov praxe v oblasti zdravotníctva, alebo aspoň tri roky praxe v nejakej riadiacej funkcii. Jednou z požiadaviek na uchádzačov je i prezentácia  ekonomického, personálneho a programového rozvoja organizácie na najbližšie tri roky. Požadované doklady je potrebné doručiť do podateľne Úradu NSK najneskôr do 30. augusta 2024 do 14:00 hod.  

Takmer rovnaké kvalifikačné predpoklady požadujú aj od uchádzačov za riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Hlásiť sa môžu len tí, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a päťročnú prax v oblasti kultúry alebo trojročnú prax v riadiacej funkcii.

Do výberového konania o funkciu riaditeľa v niektorom z 18 zariadení sociálnych služieb sa môžu hlásiť uchádzači, ktorí majú päťročnú prax v sociálnej oblasti alebo trojročnú riadiacu prax. Všetci musia spĺňať aj ďalšie požiadavky a predložiť požadované doklady. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj