U Špinavca v Nitre mali tú najlepšiu kofolu a lacné jedlo. Ľudia si zaspomínali na obľúbené pohostinstvo


Pohostinstvo U Špinavca milovali mnohí Nitrania. Mali tu najlepšiu kofolu

Foto: U Špinavca v Nitre mali tú najlepšiu kofolu a lacné jedlo. Ľudia si zaspomínali na obľúbené pohostinstvo Foto: Facebook/NITRA v našich spomienkach (Ivan Michajlov)

V 60. až 90. rokoch minulého storočia stála v Nitre obľúbená jedáleň so samoobsluhou, ktorú obyvatelia mesta poznali skôr pod názvom „U Špinavca“. Pamätá si ju však už iba staršia generácia, a tá si pri pohľade na čiernobielu fotografiu zaspomínala, ako to tam kedysi vyzeralo a fungovalo. Mnohým v pamäti ostalo najmä lacné jedlo, ktoré zasýtilo nejedného hladného študenta z internátu, a výborná kofola.

„Mali najlepšiu kofolu v Nitre,“ potvrdil Roman a za pravdu mu dali takmer všetci komentujúci. Ďalší tvrdili, že tam predávali dobré párky, huspeniny, tlačenky, polievky a vzadu sa dali kúpiť knedle. „Zabudli ste na študentov, lacné jedlo, pivo, cigarety a naspäť na prednášky,“ opísal svoje návštevy Milan. „Výborná kofola cestou do školy,“ pridal sa aj Karol. 

Mnohí tam chodili práve kvôli lacnému, no chutnému jedlu, avšak podľa niektorých to bol „pajzel“ a „raj opilcov“. „U Špinavca bola výborná kofola, vzadu sa predávala knedľa. Bufet mal rôzne pachy, cigaretový mix s močovinou, ale aj tak krásne spomienky. A neskôr z boku budovy televízor,“ opísala tento podnik Maja. Televízorom volali okienko, ktoré sa nachádzalo na boku pohostinstva. Niektorí si dokonca spomenuli na konkrétnu pani predavačku, ktorá z okienka predávala tovar.


„Čo ja som sa tam nachodila. Vpredu uvítací výbor. Smrad, nafajčené, alkohol páchol a toalety. Vzadu predávali knedľu. Pamätám si, že ako dieťa som tam chodila s otcom alebo sestrou kupovať knedle,“ zaspomínala si pani Květa. Aj podľa Eriky tam mali fantastickú knedľu. Vraj stála 5 Kč a v nedeľu ňu ľudia čakávali v dlhých radoch.

„Zo začiatku to bolo šikovné pohostinstvo, no potom sa z neho ozaj stal Špinavec,“ zasmial sa Michal, no napriek všetkému mala väčšina Nitranov na tento podnik len tie najlepšie spomienky.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj