Študenti školy chovu koní v Šali potrebujú vašu pomoc po ničivom požiari: Chýba im ešte polovica sumy


Požiar im v Šali zničil stajňu i seno: Školský jazdecký oddiel robí zbierku

Foto: Študenti školy chovu koní v Šali potrebujú vašu pomoc po ničivom požiari: Chýba im ešte polovica sumy Foto: Nitriansky samosprávny kraj

Stredná odborná škola chovu koní a služieb v Šali sa pomaly spamätáva z ničivého požiaru, ktorý zničil maštaľ a slamu, a nebyť pohotovej reakcie pracovníkov jazdiarne a hasičov, mohol pripraviť o život aj desiatky koní. Niečo takéto ešte škola nezažila, a to funguje už viac ako 120 rokov. 

Horieť tu začalo v utorok 23. júla popoludní, keď sa vznietili len nedávno dovezené stohy čerstvej slamy. Išlo o potravu, ktorá by 40 koňom vydržala pol roka. Oheň zničil aj maštaľ, v ktorej bolo umiestnených 16 koní a nachádzali sa tu i šatne pre študentov, sedlovňa či kancelárie majstrov odborného výcviku a ďalšie miestnosti. Poškodená bola aj vonkajšia jazdiareň, keďže sem hasiči vynášali horiacu slamu, aby ju mohli rozobrať a hasiť. Škody po požiari sú obrovské a zrejme sa vyšplhajú na viac ako pol milióna eur.


Hoci pomoc prisľúbil aj Nitriansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ školy, členovia jazdeckého oddielu pri Strednej odbornej škole Šaľa spravili aj zbierku na portáli donio.sk, kde im môžu ľudia prispieť na rekonštrukciu zničených budov i na nákup nového vybavenia a slamy. 

Od konca júla im prispelo už vyše 230 ľudí a mnohokrát išlo aj bývalých žiakov, ktorí majú na roky strávené v tejto škole len tie najlepšie spomienky. Doteraz bolo celkovo vyzbieraných už viac ako 10-tisíc eur, do splnenia posledného cieľa je však potrebné získať takmer dvojnásobok. Do ukončenia zbierky ostávajú ešte zhruba tri týždne a splnené zatiaľ boli tri míľniky z piatich. 


Galéria: 6 fotiek

Ak sa škole podarí vyzbierať dostatok peňazí, bude môcť kúpiť nové zariadenie do sedlovne, slamu pre kone, obnoviť povrch vonkajšej jazdiarne, ohradiť ju a zrekonštruovať požiarom zničené šatne žiakov a kancelárie. Potrebná bude tiež výmena strechy maštale, ako aj okien a dverí. 

Ak by ste chceli škole a jej študentom pomôcť, aby sa sem na začiatku nového školského roka mohli normálne vrátiť, môžete tak urobiť TU

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj