Hojdačka ukrytá v lese aj piknik na Kalvárii: Vyberte sa za tými najkrajšími výhľadmi v Nitrianskom kraji


Foto: Hojdačka ukrytá v lese aj piknik na Kalvárii: Vyberte sa za tými najkrajšími výhľadmi v Nitrianskom kraji Foto: Hrad Gýmeš/Unsplash.com/Nitrak.sk

Došli vám nápady a neviete, kde by ste sa mohli vybrať so svojou rodinou či priateľmi na výlet? Máme pre vás niekoľko skvelých tipov a všetky majú spoločnú jednu vec – je z nich nádherný výhľad na okolitú prírodu. Všetky spomenuté miesta ležia v Nitrianskom kraji a väčšina z nich je len na skok od Nitry. 

Hojdanie sa s výhľadom na Žibrici

Začnite svoj výlet na Žibrici, v malebnom pohorí Tribeč, ktoré je známe svojou záhadnou atmosférou a krásnymi prírodnými scenériami. Jedinečný výhľad na Zobor a okolitú krajinu vám ponúkne hojdačka, ktorá sa tu nachádza, no musíte vedieť, kde ju hľadať.

K hojdačke sa viete dostať rôznymi trasami: žltou z obce Podhorany, červenou z obce Žirany alebo modrou zo Štitárov. Ak sa rozhodnete vyraziť priamo z Nitry, môžete si užiť príjemnú turistiku alebo cykloturistiku po Ponitrianskej magistrále. Keď dorazíte k značke Pod Žibricou, odbočte doľava na smer Pod Dlhou skalou. Hojdačka bude po pár metroch na ľavej strane.


Hrad Gýmeš nad Jelencom

Ďalším skvelým miestom s úchvatným výhľadom je hrad Gýmeš. Tento hrad sa nachádza nad obcou Jelenec a ponúka nádherný panoramatický výhľad na okolitú krajinu. Postavený bol niekedy v 13. storočí a zohrával dôležitú úlohu v ochrane regiónu, no dnes sú z neho už iba ruiny.

Ak sem vyrazíte z Nitry, cesta autom vám zaberie asi polhodinu. Odporúčame zaparkovať pri rybníku v rekreačnej oblasti Remitáž a odtiaľ ísť hore po žltej trase. Cestou si môžete spraviť krátku zachádzku k vyhliadke Studený hrad, a potom sa opäť vrátiť a pokračovať ďalej po žltej značke. 

Z rázcestia pod Gýmešom sa nakoniec zelenou trasou dostanete až k hradu. Využiť ale môžete aj alternatívu – červenú trasu (Ponitrianska magistrála), z nej potom odbočiť na zelenú a smerovať až ku Gýmešu. Vybrať sa sem môžete i na bicykli. 


Rozhľadňa na vrchu Marhát v Považskom Inovci

Vskutku impozantný výhľad je z vrchu Marhát v Považskom Inovci, kde v roku 2008 pribudla 17-metrová turistická rozhľadňa. Uvidíte z nej Tribeč, Považský Inovec, Vtáčnik, Biele Karpaty a viaceré okolité mestá. Dostanete sa sem z obcí Hubina, Vozokany, Lipovník i Bojná, no z Nitrianskej Blatnice sem vedie náučný chodník i cyklotrasa, takže mnoho turistov si volí práve túto trasu. 

Táto trasa nie je náročná a zvládnu ju i rodiny s deťmi. Pripravte sa však na to, že budete šliapať do kopca, no oddýchnuť si môžete pri krásnej Rotunde sv. Juraja. Ide o stavbu z čias veľkomoravského obdobia a radí sa medzi najstaršie stavby u nás a dokonca medzi najstaršie rotundy v celej strednej Európe.


Piknik na nitrianskej Kalvárii

Nitranom je toto miesto síce dobre známe, no stále ponúka neopozerané výhľady na celé mesto, Nitriansky hrad i vysielač na Pyramíde. Kalvária, ktorú tu postavili ešte v 18. storočí, je známa svojou krížovou cestou a kaplnkami, ktoré sú rozmiestnené na vrchole kopca a predstavujú 14 zastavení. 

Výstup na tento kopec nad Nitrou je príjemný a nenáročný, takže je ideálnym miestom pre malý rodinný výlet, ktorý môžete spojiť s piknikom. Stačí si len zobrať deku, niečo chutné pod zub a užiť si dobré jedlo spolu s fantastickým výhľadom, ktoré toto miesto ponúka. Ak by vám to nestačilo, krásne výhľady sú i zo spomínaného Nitrianskeho hradu, vrchu Zobor či z Pyramídy.