Vidíte psa trpieť v zatvorenom rozhorúčenom aute? Polícia radí, ako konať a či môžete rozbiť okno


Záchrana psa z rozpáleného auta: Viete, čo robiť a či môžete rozbiť okno?

Foto: Vidíte psa trpieť v zatvorenom rozhorúčenom aute? Polícia radí, ako konať a či môžete rozbiť okno Foto: freepik.com

S príchodom ďalších extrémne vysokých teplôt netreba zabúdať ani na svojich domácich miláčikov. Ak sa s nimi vyberiete na výlet alebo si len potrebujte ísť niečo kúpiť do obchodu, nenechávajte ich v rozhorúčenom aute. Teplota tam môže v priebehu niekoľkých minút stúpnuť až nad 55 - 65 stupňov, čo je niekoľkonásobne viac, ako dokážu chlpatí labkáči zvládnuť a môže im hroziť úpal alebo dokonca smrť. 

Na fatálne následky ponechania psa v aute pravidelne upozorňujú ľudí aj príslušníci mestskej polície, a možno aj vy ste si už od nich našli za stieračom informačný letáčik. Polícia tiež vysvetlila, ako postupovať v prípade, že niekde na parkovisku zbadáte zviera trpiace v rozpálenom aute.



Ako správne reagovať?

  1. Kontaktujte mestskú políciu: Zavolajte na číslo 159 a okamžite oznámte situáciu. Poskytnite presnú lokalizáciu a detailný popis vozidla, vrátane EČV, aby sa polícia mohla rýchlo a efektívne zaoberať nahláseným prípadom.
  2. Poproste zamestnancov obchodu, aby vyhlásili majiteľa: Ak sa auto so psom nachádza na parkovisku nákupného centra alebo pred obchodným reťazcom, informujte personál na informáciách. Môžu sa pokúsiť nájsť majiteľa vozidla a vyhlásiť ho cez ich oznamovací systém.
  3. Pomôžte zvieraťu: Ak je zviera v kritickom stave a hrozí mu bezprostredné nebezpečenstvo, môžete mu pomôcť tým, že otvoríte alebo rozbijete okno. Nezabúdajte, že každá minúta sa počíta a vaša rýchla reakcia mu môže zachrániť život. „Nemusíte sa báť, že budete stíhaný za poškodenie cudzej veci,“ hovorí polícia. Takéto prekonanie prekážky umožňuje Občiansky zákonník, v ktorom stojí: „Kto spôsobil škodu, keď odvracal priamo hroziace nebezpečenstvo, ktoré sám nevyvolal, nie je za ňu zodpovedný, okrem ak toto nebezpečenstvo za daných okolností bolo možné odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zrejme rovnako závažný alebo ešte závažnejší ako ten, ktorý hrozil.“
  4. Postarajte sa o zviera: Po vyslobodení zvieraťa je dôležité umiestniť ho do tieňa a poskytnúť mu čerstvú vodu. Dávajte však pozor na teplotný šok a nedávajte mu naraz príliš veľké množstvo vody. Radšej mu postupne ponúkajte menšie množstvá, prípadne namočte jeho labky do misky s vodou. Pomôcť môžu aj studené obklady, ktoré mu umiestnite medzi slabiny. 


Rovnaký postup platí aj vtedy, keď zbadáte trpiace zvieratá v kotercoch, na reťaziach alebo na iných miestach, kde môžu byť vystavené extrémnym teplotám bez šance skryť sa alebo odísť.

„Premýšľajte preventívne. Keď opúšťate vozidlo, nechajte pre istotu pootvorené okno. Aj keď si myslíte, že odchádzate na dve-tri minúty, nikdy neviete, čo sa stane a na koľko sa táto doba predĺži,“ odkázala ešte polícia. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj