FOTO: Hrdinstvo starého otca: Ako Ľudovít Kapusta zachránil pred 100 rokmi horiaci Nitriansky hrad


Príbeh hrdinu z Nitry: Pred 100 rokmi zachránil horiaci Nitriansky hrad

FOTO: Hrdinstvo starého otca: Ako Ľudovít Kapusta zachránil pred 100 rokmi horiaci Nitriansky hrad
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Nitra

Nitriansky hrad je neodmysliteľnou súčasťou mesta, bez ktorého by Nitra ani nebola Nitrou. Mnohí pritom možno ani nevedia, že obyvatelia mesta takmer o svoj klenot prišli. Takto pred 100 rokmi, dňa 5. augusta 1924, vypukol na hrade ničivý požiar a hradný komplex nebolo pre silné zadymenie ani vidieť. 

Hrad by možno ľahol popol, ak by nebolo jedného dobrovoľného hasiča z Nitry a jeho vynálezu. Ľudovít Kapusta vytiahol do boja s požiarom svoje motorové čerpadlo, namontoval ho na brehu rieky Nitričky a 16 hodín ním tlačil vodu k hradu, až kým sa oheň nepodarilo uhasiť. 

Hasiči svoje zlé rozhodnutie oľutovali

Kapusta pritom svoj vynález ponúkal profesionálnym hasičom aj rok predtým, no tí ho odmietli. Iróniou je, že motorové čerpadlo sa im zdalo nepotrebné a komisia dokonca označila jeho prístroje za „k výkonu nespôsobilé“. Ako sa však ukázalo, boli funkčné a veľmi užitočné, a hasiči zrejme poriadne oľutovali svoje rozhodnutie spred roka. 


Oheň však za ten čas stihol napáchať nemalé škody. Zhoreli všetky veci odložené na povale, vrátane antického nábytku bývalého biskupa Viliama Batthányiho. Pri hasení šľahajúcich plameňov pomáhali aj obyvatelia mesta, ktorí sa snažili ochrániť aspoň píšťaly kostolného organa, ktoré už boli poriadne rozhorúčené. Odhodlaní ľudia brali vodu vo všetkom, čo mali po ruke - aj v črepníkoch. 



Spomienka na hrdinstvo starého otca

Obdivuhodnú prácu ľudí, hasičov, no najmä dobrovoľného hasiča Ľudovíta Kapustu, pripomínajú pamätné plakety, ktoré dal vyrobiť jeho vnuk Ľudovít Starovič. Ten sa o vynáleze a hrdinskom čine svojho starého otca dozvedel až neskôr, a to z rozprávania svojej babky. Jeho starý otec totiž zomrel, keď mal Ľudovít tri roky. 

O niekoľko rokov neskôr, v júli 1977, našiel v regionálnych novinách Nitriansky hlas článok o požiari Nitrianskeho hradu. Noviny sa odvolávali na maďarský časopis Nyitramegyei Szemle, ktorý pred sto rokmi informoval o tomto ničivom požiari. Práve tam sa spomínal aj Ľudovít Kapusta a jeho vynález, ktorý vytlačil vodu z rieky až k Prepoštskému palácu, a potom k Biskupskému palácu. 


„Trvalo 16 hodín, pokiaľ sa podarilo požiar lokalizovať a nevieme, čo by sa bolo stalo, keby nebol so svojimi motormi pomohol Ľudevít Kapusta,“ stálo v Nyitramegyei Szemle.

Ľudovít Starovič nechcel, aby tento príbeh ostal v zabudnutí, a tak dal vyrobiť spomínané pamätné plakety. Jednu z nich daroval počas oficiálneho prijatia primátorovi Nitry Marekovi Hattasovi. Ďalšie pôjdu biskupstvu a hasičom a navždy budú pripomínať hrdinstvo a obetavosť jedného z obyvateľov Nitry. 





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj