Termálne kúpalisko Podhájska sa bráni: Vodu sme vymenili už 4-krát, bazény sú v prevádzke


Kúpalisko v Podhájskej má opäť v prevádzke všetky bazény, vodu vymenili

Foto: Termálne kúpalisko Podhájska sa bráni: Vodu sme vymenili už 4-krát, bazény sú v prevádzke Foto: Facebook/Termálne kúpalisko Podhájska (archívne)

Termálne kúpalisko Podhájska pred dvomi dňami dalo na svoju stránku stanovisko k správam o tom, že hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch zakázali kúpanie v štyroch bazénoch pre nevyhovujúce hodnoty niektorých parametrov kvality vody. Informovala o tom televízia JOJ po tom, čo Úrad verejného zdravotníctva vydal v piatok 9. augusta aktualizáciu stavu prírodných a umelých kúpalísk počas kúpacej sezóny 2024 v 32. týždni.

Zákaz kúpania sa pôvodne dotkol štyroch bazénov – oddychového predného bazénu v sezónnej časti kúpaliska, sedacieho a detského termálneho bazénu, ako aj ochladzovacieho bazénu v celoročnej časti kúpaliska. Dôvodom boli výsledky, ktoré preukázali nevyhovujúce hodnoty a zvýšené koncentrácie mikrobiologických parametrov. Ako však uviedli regionálni hygienici, zákaz bol nariadený len do doby vykonania všetkých potrebných opatrení, aby mala voda opäť vyhovujúcu kvalitu a bola bezpečná pre návštevníkov. 

Kontrolou neprešli ani ďalšie bazény na iných kúpaliskách, napríklad tri bazény na Termálnom kúpalisku Vadaš thermal resort Štúrovo, ktoré sa tiež nachádza v Nitrianskom kraji. V prípade tohto kúpaliska, ako aj v prípade kúpaliska v Podhájskej, bolo ďalej uvedené, že „prevádzkovateľ vykonáva opatrenia na obnovenie kvality vody na kúpanie“.


Vedenie Termálneho kúpaliska Podhájska potvrdilo, že po obdržaní výsledkov okamžite vykonalo nápravné opatrenia presne podľa pokynov hygienikov. Bazény s nevyhovujúcou mikrobiológiou kompletne vypustili, mechanicky i chemicky vyčistili a znovu napustili. 


„Nasledovalo odobratie nových vzoriek vody akreditovaným laboratóriom. Keďže terénne ukazovatele boli v poriadku a opatrenia boli z našej strany splnené, bazény prevádzkujeme naďalej. Od odberov prostredníctvom RÚVZ ubehlo už 10 dní a voda bola za ten čas vymenená už 4-krát, čím vždy zabezpečujeme zdraviu prospešnú kvalitu vody pre našich návštevníkov,“ ozrejmilo kúpalisko.

Vysvetlilo tiež, prečo predchádzajúce výsledky kontroly nedopadli podľa predstáv: „Pri vysokých teplotách vody i ovzdušia a taktiež veľkom počte ľudí je prirodzené, že mikrobiológia nevyjde vždy ukážková. Je to spôsobené i opaľovacími krémami, rôznym pH a osobnou hygienou jednotlivcov.“

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj