AKTUALIZOVANÉ: Lanová dráha v parku v Nitre spôsobovala kolízie. Mesto vysvetlilo, prečo ju demontovalo


Lanová dráha v Nitre išla cez chodník a spôsobovala nehody. Odstránili ju

Foto: AKTUALIZOVANÉ: Lanová dráha v parku v Nitre spôsobovala kolízie. Mesto vysvetlilo, prečo ju demontovalo Foto: Mesto Nitra/Odkaz pre starostu
  • aktualizované 23. augusta 2024

Starý park na Sihoti v Nitre prešiel v uplynulom roku najväčšou revitalizáciou vo svojej histórii a len pred pár mesiacmi ho slávnostne otvorili. Pribudlo tu viacero noviniek a architekti mysleli aj na tých najmenších a vytvorili pre nich dve ihriská a viac ako 50 hracích a športových prvkov.

Jeden z nich - lanová dráha - však znepokojuje návštevníkov parku, ktorí majú obavy o bezpečnosť detí aj chodcov. S prosbou o nápravu sa preto obrátili na mesto prostredníctvom webovej stránky Odkaz pre starostu, ktorá slúži na hlásenie problémov a nedostatkov vo verejnom priestore. 

Dochádzalo tu ku kolíziám

Podnet podala jedna z obyvateliek Nitry, no za pravdu jej dali aj ďalší ľudia. Na veľkom detskom ihrisku sa totiž nachádza aj lanová dráha, ktorá však veľmi nebezpečne križuje modrý chodník, ktorý je súčasťou ihriska.

„Niekoľkokrát bola svedkom kolízie z dôvodu chodníka prechádzajúceho priamo v línii lanovej dráhy. Dnes do môjho syna v plnej rýchlosti vrazilo dievča na lanovej dráhe a o pár minút na to sme museli kričať na pani, čo išla nevedomky priamo do dráhy a nevedela o tom, že sa má uhnúť,“ napísala sklamaná Nitrianka. 


Upozornenie pre chodcov tam podľa nahlasovateľky síce je, ale ľudia si ho často vôbec nevšimnú. „Riešte takéto problémy, ktoré sa týkajú detí čo sa tam denne hrajú skôr, ako dôjde k horším zraneniam ako modriny na krku a chrbte,“ dodala a vynovenému parku vytkla aj ďalšie nedostatky. Jedna z obyvateliek navrhla, aby lanovku presunuli na iné, bezpečnejšie miesto. 

Nahlasovateľka si však všimla, že na druhý deň po zverejnení podnetu dalo mesto lanovú dráhu demontovať. „To, že ju dáte dole problém nerieši. Akurát deťom zoberiete atrakciu. Treba upraviť okolie lanovej dráhy, aby sa tam nestávali zrážky, ale nie demontovaním,“ okomentovala to nahnevane. 


Lanovú dráhu radšej demontovali 

Situáciu ohľadom problematickej lanovej dráhy objasnil hovorca mesta Tomáš Holúbek. V prvom rade zdôraznil, že kým sa spustilo detské ihrisko do prevádzky, prešlo bezpečnosťou kontrolou a odobrila ho odborne spôsobilá osoba. Objasnil tiež, že modrá dráha symbolizujúca rieku Nitra nie je chodník, teda hlavná komunikačná trasa, ale ide o súčasť ihriska, a preto treba byť pri prechádzaní opatrný a pozorný.

„Uvedomujeme si, že lanová dráha môže vytvárať kolíziu, lebo je na dlhom priestore a nie je vizuálne až tak dobre čitateľná, práve preto sú pri nej osadené tabule, ktoré upozorňujú na prítomnosť lanovej dráhy. Tabule sú určené pre rodičov, ktorí by mali na hru svojho dieťaťa dohliadať,“ uviedol hovorca.

V zápale hry však môže dôjsť k nebezpečnej situácii, čo si uvedomuje aj mesto. „Lanová dráha je konštrukčne nastavená tak, že dieťa ide po lane pomaly, avšak prichádza často k tomu, že samotné deti alebo ich rodičia dokonca potlačia dieťa na lanovej dráhe, a tým vznikajú nebezpečné situácie. Vo veľkej miere sa teda tento hrací prvok využíva tak, ako nie je navrhnutý,“ uviedol hovorca. 

 

Keďže mesto chce nebezpečným kolíziám predísť, rozhodlo sa lanovú dráhu na nejaký čas znefunkčniť: „Urobili sme to z hľadiska zvýšenia bezpečnosti po tom, čo sa ukázalo fungovanie dráhy v praxi, i keď reálne na to nemáme zákonný alebo prevádzkový dôvod.“ 

Preložiť lanovú dráhu, ako to navrhovala jedna z obyvateliek mesta, však zatiaľ nie je možné. V tejto chvíli existuje podľa nás jediné riešenie: preložiť herný prvok, čo si však vyžaduje nemalé finančné prostriedky, ktorými v tomto roku v rozpočte príslušného odboru nedisponujeme. Do doby, kým sa vyrieši finančná otázka, bude lanová dráha znefunkčnená,“ dodal Holúbek. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj