×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zabudnutá trať Zbehy – Radošina na jeden deň opäť ožije: Oslávte 115. výročie historickou jazdou


Foto: Zabudnutá trať Zbehy – Radošina na jeden deň opäť ožije: Oslávte 115. výročie historickou jazdou Foto: Facebook/VLAKY Slovenska (archívne)

Železničná trať č. 142 Zbehy - Radošina v septembri oslávi 115. výročie od svojho vzniku v roku 1909. Všetci milovníci železníc a histórie sa preto 14. septembra 2024 môžu vybrať na nostalgickú jazdu na historických vlakoch. Jeden z vlakov sa vydá na cestu z Trenčianskej Teplej do Radošiny, a zároveň bude vypravený špeciálny spoj z Radošiny do Zbehov a späť, ako aj z Radošiny do obce Veľké Ripňany a späť. Je len na vás, na ktorom úseku trasy sa rozhodnete pridať.

Jazda vlakom, drezinou aj Karosou 

Zhruba 20-kilometrovú trať medzi Zbehmi a Radošinou odovzdali do užívania v roku 1909. Napájala sa na trať z Leopoldova do Lužianok a v pláne bolo, aby raz pokračovala až do Piešťan. K tomu však nikdy nedošlo a v roku 2003 tu osobnú prepravu cestujúcich zastavili úplne. Železniční nadšenci na túto lokálnu trať ale nikdy nezabudli a pri rôznych príležitostiach tu organizujú nostalgické jazdy vlakom. 


115. výročie trate organizujú Vlaky Slovenska v spolupráci so Spoločnosťou Považskej Dráhy Žilina a okolitými obcami. Pre cestujúcich si pripravili jednosmerné aj obojsmerné lístky, jazdu na pákových drezinách, v autobuse Karosa C 734 a ďalší bohatý program. 



Kde si zakúpite lístky a aká je cena?

Lístky na jazdu z Trenčianskej Teplej po Zbehy si zakúpite na vlakyslovenska11@gmail.com. Cena za osobu je 21 €. Náhľad voľných miest nájdete tu. V prípade, že ostanú voľné miesta, lístky budú na predaj aj priamo vo vlaku.

Lístky na trasu Zbehy - Radošina a späť sa budú predávať iba priamo vo vlaku. Jednosmerný lístok zo Zbehov do Radošiny stojí 3,50 €, spiatočný lístok 7 €. Priamo vo vlaku sa budú predávať lístky aj pre jazdu Radošina - Veľké Ripňany a späť.  Ak nastúpite vo Veľkých Ripňanoch, zaplatíte za jednosmerný lístok do Radošiny 2 €, za spiatočný 4 €.

Prečítajte si viac: