Pripravte sa na vysoké teploty až do 36 stupňov. Nitrianský kraj zastihnú už o niekoľko hodín


Extrémne teploty potrápia v sobotu obyvateľov Nitrianského kraja

Foto: Pripravte sa na vysoké teploty až do 36 stupňov. Nitrianský kraj zastihnú už o niekoľko hodín Foto: freepik.com

Plánovali ste dnes pracovať na záhrade alebo stráviť voľný čas vonkajšími aktivitami? Máte šťastie, keďže v sobotu bude príjemne slnečno a mimoriadne teplo. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto opäť vydal výstrahy pred horúčavami.

Meteorologické výstrahy 2. stupňa ústav vyhlásil pre celý Bratislavský a Nitriansky kraj. Tie sa dotknú aj všetkých okresov v Trnavskom kraji s výnimkou okresu Piešťany. V tejto oblasti zatiaľ vyhlásili 1. stupeň výstrah, teploty tu dosiahnu do 34 stupňov Celzia

Obyvatelia okresov Bratislavského a Nitrianského kraja sa musia pripraviť na horúčavy, pri ktorých denná teplota môže dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. Na pozore sa treba mať po 13:00 hod. Vysoké teploty začnú klesať až po 18:00 hod.

Meteorológovia varujú pred rizikami: „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.“ Dodávajú, že nadmerná záťaž organizmu môže poškodiť zdravie u niektorých osôb.


Z tohto dôvodu je potrebné, aby ste sa vyvarovali priamemu slnečnému žiareniu a radšej sa skryli do tieňa, kde je chladnejšie. Nezabúdajte dodržiavať pravidelný pitný režim, keďže v dôsledku vysokých teplôt telo rýchlejšie prichádza o hydratáciu.


Obdobné horúčavy udrú Slovensko aj v nedeľu 25. augusta. SHMÚ však avizuje, že platnosť výstrah druhého a prvého stupňa rozšíri na ďalšie oblasti. Zmiernenia sa dočkáme až v pondelok, no niekde budú stále platiť výstrahy 1. stupňa.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Nitriansky kraj